Wetsvoorstel schuldenrem

Senator Peter Van Rompuy dient een voorstel in voor de grondwettelijke verankering van een schuldenrem die ons land vanaf 2016 verplicht een structureel begrotingsevenwicht te boeken. Op de Europese top van 8-9 december jl. beslisten 26 landen van de Europese Unie, waaronder België, een verdrag te ondertekenen waarbij zij zich ertoe verbinden om een schuldenrem in hun nationale rechtsorde in te schrijven. Van Rompuy wil het startschot geven voor deze belangrijke grondwetswijziging. De schuldenrem stelt alle overheden van dit land voor hun budgettaire verantwoordelijkheid. ‘Na de hoogoplopende rente en de ratingverlaging van het afgelopen jaar heeft ons land nood aan dit sterk signaal om het vertrouwen van de financiële markten in het beheer van de Belgische overheidsfinanciën te versterken.’, zegt Van Rompuy.

CD&V-senator Van Rompuy: “De financiële markten beschouwen de invoering van een schuldenrem als een sterk signaal. Na de rentestijgingen op ons overheidspapier en de ratingverlaging van het afgelopen jaar moet ons land blijk geven van de vaste wil om het tekort op een duurzame wijze terug te dringen. Overtuigende begrotingsregels zoals de schuldenrem zijn hierbij essentieel. Op de korte termijn kan België zo een iets betere rente bekomen, een zeer welkome besparing die niet ten koste gaat van economische groei! En op de lange termijn kunnen bijkomende schulden niet langer doorgeschoven naar toekomstige generaties.”

Concreet
België en de deelstaten verbinden er zich toe om vanaf 2016 een structureel evenwicht aan te houden. In de begroting wordt een maximale bovengrens van de totale uitgaven vastgesteld in functie van de geraamde ontvangsten, rekening houdend met de economische trend. De meerwaarde van dit mechanisme schuilt in hoofdzaak in het feit dat in jaren van sterke economische groei de overheid verplicht wordt overschotten op te bouwen. In jaren van economische crisis laat dit mechanisme beperkte tekorten toe, zodat via de werking van de ‘automatische stabilisatoren’ (bijkomende werkloosheidsuitkeringen, …) het economisch herstel kan gevrijwaard worden. Op de middellange termijn worden zo tekorten in periodes van zwakke economische groei gecompenseerd door overschotten in tijden van sterke economische groei. Over de economische cycli heen wordt een structureel evenwicht gegarandeerd.
Van deze regel kan afgeweken worden bij bijzondere wet en dit enkel in geval van ‘noodsituaties’. Dit zijn situaties die voor een budgettaire schok zorgen buiten de wil van de overheden om, zoals bijvoorbeeld een natuurramp of de redding van een bank.

België zou hiermee andere Europese landen volgen die deze regel reeds in hun Grondwet inschreven zoals Zwitserland, Duitsland en Spanje. Dit wetsvoorstel is in grote mate gebaseerd op het Zwitsers model, dat zijn effectiviteit al bewezen heeft. Sinds de invoering ervan slaagde Zwitserland er in om haar staatsschuld te reduceren met 13% (2005 – 2010), en dat terwijl de meeste andere Europese lidstaten en de eurozone (+15%) in haar geheel werden geconfronteerd met een aanzienlijk stijgende trend. Daarenboven blijkt de Zwitsers economie beter bestand tegen de schokken van de huidige economische crisis.

Het beginsel van de schuldenrem wordt ingeschreven in de Belgische Grondwet. De concrete uitwerking hiervan worden vastgelegd voor de federale overheid in een bijzondere wet, en door de deelstaten in bijzondere decreten. Alle overheden worden hiermee in hun autonomie gerespecteerd en krijgen de kans om een regeling uit te werken waarvan de krachtlijnen bij Grondwet worden vastgesteld.

Peter Van Rompuy: ,,Alle overheden worden met dit wetsvoorstel onvermijdelijk voor hun budgettaire verantwoordelijkheid geplaatst en dienen voor eigen deur te vegen.’’

Te hoge schulden beperken de bewegingsruimte van toekomstige regeringen en schuiven de rekening door naar de toekomstige generaties. Deze schuldenrem draait de bewijslast om. Wil men aan schuldfinanciering doen, dan zal men daar goede argumenten voor moeten hebben.

Lees de wetsvoorstellen hier:

  1. http://petervanrompuy.be/wp-content/uploads/2012/01/wetsvoorstel-schuldenrem-grondwet-WT930.v15.docx
  2. http://petervanrompuy.be/wp-content/uploads/2012/01/wetsvoorstel-schuldenrem-bijzondere-wet.WT930.v13.docx

1 reacties On Wetsvoorstel schuldenrem

  • In Nederland, Ierland,Tsechie en Belgie vragen vele burgers en politici om een referendum en zijn ze om vele redenen tegen deze wet van de bezuinigingen.
    Om een grondwet te wijzigen is een onpartijdig debat nodig.
    Wat u hier schrijft is uw persoonlijke mening. Ik verwacht van u als verkozene een analyse van de voor en de nadelen. U komt met conclusies. Als plichtbewuste burger denkt u dat budgetcontrole nodig is en dat klopt. Alleen gaat het hier om iets anders! Het toedekken van massale manipulaties met schulden en speculaties op de beurzen! Het onbeperkt toepassen van bezuinigingen Als dit ongestraft blijft zullen we op een dag net als in Brazile 10 jaar geleden geen geld meer uit de automaat krijgen. Weet je wel zeker dat uw visie op de zaak juist is?

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer