Vlaanderen heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de bouw van een nieuwe Europese ‘AI-fabriek’ in Zellik. “De AI-fabriek in Zellik kan een cruciale rol spelen in het versterken van de economie in onze Vlaamse rand door het stimuleren van innovatie en het creëren van nieuwe economische kansen,” aldus Peter Van Rompuy (fractieleider cd&v). Imec, in samenwerking met universiteiten en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), is de drijvende kracht achter dit initiatief.
WAT IS EEN AI-FABRIEK?
Een AI-fabriek is een innovatiecentrum voor artificiële intelligentie. Het biedt kennisinstellingen, ondernemingen en startups toegang tot geavanceerde rekenkracht en datasets voor de ontwikkeling en toepassing van AI-technologieën. Dit soort faciliteiten speelt een essentiële rol in het versnellen van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van AI.
EUROPA
Begin februari lanceerde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen InvestAI op de Artificial Intelligence (AI) Action Summit in Parijs. Dat is een initiatief om 200 miljard euro te mobiliseren voor investeringen in AI. Daarin is in een publiek-private samenwerking van 20 miljard euro voorzien voor ‘AI-gigafactories’. Peter Van Rompuy benadrukt de strategische voordelen van de AI-fabriek voor de Vlaamse economie en innovatie. “De AI-fabriek in Zellik zal een cruciale rol spelen in het versterken van de Vlaamse economie door het stimuleren van innovatie en het creëren van nieuwe economische kansen,” aldus Van Rompuy.
ZELLIK
Er waren slechts een beperkt aantal locaties in Vlaanderen die voldeden aan de specifieke vereisten voor de bouw van een AI-fabriek, zoals voldoende elektrisch vermogen en veiligheidsnoden. “Zellik was een logische keuze vanwege de reeds bestaande infrastructuur,” aldus Peter Van Rompuy. “Het datacenter in Zellik, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe Vlaamse academische supercomputer, sluit perfect aan op de benodigde infrastructuur voor een AI-fabriek.”
VLAAMSE RAND
De meerwaarde van de AI-fabriek ligt niet alleen in de bouw, maar vooral in de mogelijkheden die de fabriek nadien biedt. “Met de komst van deze fabriek in onze regio versterken we onze voortrekkersrol in AI“, benadrukt Van Rompuy. “Dit zal onze onderzoekscentra internationaal interessanter maken, economische actoren de kans geven om AI op grotere schaal te testen, en kmo’s en startups toegang geven tot geavanceerde rekenkracht en datasets voor de ontwikkeling en toepassing van AI-technologieën.”
KOSTPRIJS
De totale kostprijs van het project bedraagt 80 miljoen euro, zoals bleek uit het antwoord op een vraag van Peter Van Rompuy in de commissie economie. “Europa zal 50% van deze kosten dekken,” legt Van Rompuy uit. “Hoe de overige 50% gefinancierd zal worden, is nog niet definitief bepaald. Van de 80 miljoen euro is 60 miljoen bestemd voor de bouw en onderhoudskosten voor de eerste vijf jaar, 15 miljoen voor diensten aan kmo’s en startups, en 5 miljoen voor een experimenteel platform waar een testomgeving voor AI-toepassingen wordt gecreëerd.”
Met deze investering zou Vlaanderen een belangrijke stap zetten richting een toekomst waarin AI een centrale rol speelt in de economische en technologische ontwikkeling van onze Vlaamse rand. Op lange termijn heeft Vlaanderen ambitieuze plannen om een leidende rol te spelen in de Europese AI-sector. “De AI-fabriek past perfect in onze bredere strategie om technologie-innovatie te bevorderen en een duurzame, milieuvriendelijke toekomst te waarborgen. Het zou bovendien een mooie kans zijn, vooral na de recente tegenslagen die onze regio heeft moeten doorstaan. “ concludeert Van Rompuy.