“De Europese Unie is onze beste garantie op veiligheid en welvaart”
Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (cd&v) stelt voor om het Belgisch lidmaatschap van de Europese Unie in de Grondwet te verankeren. Daartoe dient hij een voorstel tot herziening van de grondwet in. “Enkel door de krachten te bundelen op Europees niveau kunnen we een antwoord bieden op de grote uitdagingen van deze tijd. De militaire agressie vanuit Rusland en de handelsoorlog die recent door Trump werd ontketend, vormen een rechtstreekse bedreiging voor onze veiligheid en welvaart. Dat geldt des te meer voor een klein land als België met een export-gedreven economie. Daarom stel ik voor om het Belgisch lidmaatschap van de EU in de Grondwet te verankeren,” volgens Van Rompuy. Dat zou tot gevolg hebben dat België de EU niet kan verlaten zonder een tweederdemeerderheid in het parlement. “Zo geven we meer legitimiteit aan de bevoegdheidsverdeling tussen België en de EU. De EU is en blijft voor cd&v een hecht samenwerkingsverband tussen Europese lidstaten, de commissie en het parlement. Net daarom is het belangrijk dat dit voorstel samen gelezen wordt met een eerder voorstel om de invloed van de nationale en regionale parlementen bij de EU-besluitvorming te versterken.“
Volgens een peiling is 78% van de Vlamingen van mening dat het EU-lidmaatschap ‘een goede zaak’ is, het hoogste peil in 20 jaar. (5% vindt het een slechte zaak, 16% heeft geen mening). “Ook al is de steun voor het EU-lidmaatschap op zich breed gedragen, toch is er nog bijzonder veel werk aan de winkel voor de Europese instellingen om te komen tot meer Europese strategische autonomie. Zo moet de EU de Europeanen meer bescherming bieden tegen de uitwassen van de globalisering, zoals militaire agressie, oneerlijke concurrentie voor de industrie, klimaatopwarming en illegale massa-migratie.“
Toen België in 1951 lid werd van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) werd deze beslissing nog genomen door de regering. Het EGKS-verdrag – evenals het latere EG- en EU-verdrag – werden later door een ruime meerderheid in het parlement bekrachtigd. Wettelijk gezien kan België evenwel met een gewone meerderheid beslissen om terug uit de EU te stappen. Omdat de impact van een ‘exit’ dermate ingrijpend is voor de toekomst van de hele bevolking stelt Van Rompuy voor om een zin toe te voegen aan artikel 34 van de Grondwet, met name ‘België is lid van de Europese Unie.’ Daartoe dient hij in de Senaat een voorstel tot herziening van de Grondwet in. De Grondwet kan immers slechts gewijzigd worden met een tweederdemeerderheid. Ook andere stichtende lidstaten van de EU zoals Frankrijk en Duitsland hebben expliciet het lidmaatschap van de EU in de Grondwet verankerd.
“Een eventuele beslissing om uit de EU te treden heeft zulke verstrekkende gevolgen voor de toekomst van alle burgers – en in het bijzonder de toekomstige generaties – dat deze enkel genomen mag worden met een 2/3 meerderheid,’” meent Van Rompuy. “Zo kan België niet hetzelfde overkomen als het Verenigd Koninkrijk met de brexit.” In 2016stemde in het VK een nipte meerderheid voor een exit uit de EU, tegen de wil van de jonge generatie Britten in. Vandaag vindt slechts 30% van de Britten de brexit nog de juiste beslissing en vindt 55% het een vergissing. De brexit heeft geleid tot een economische verarming van de Britten en een sterke toename van de illegale migratie naar het VK.
“Door het EU-lidmaatschap in de Grondwet op te nemen, willen we de naoorlogse verworvenheden van vrede en welvaart in Europa ook veilig stellen voor de volgende generaties,” sluit Van Rompuy af.
Lees het artikel via Nieuwsblad.be