Ruim 10.000 Vlamingen betalen erfbelasting op gemeenschappelijk vermogen dat ze erven van echtgenoot.

Persbericht – Van Rompuy (cd&v) wil discriminatie van gehuwden onder het stelsel van gemeenschap van goederen wegwerken. Vlaams fractieleider Peter Van Rompuy (cd&v) stelt voor om een einde te maken aan een discriminerende regeling die gehuwden onder het stelsel van gemeenschap van goederen benadeelt ten opzichte van gehuwden onder het stelsel van scheiding van goederen. Wanneer een van beide partners overlijdt, betaalt de langstlevende partner onder een gemeenschapsstelsel successierechten op wat hij/zij meer ontvangt dan de helft van het gemeenschappelijk vermogen. Onder scheiding van goederen is dit deel dit via een eenvoudig beding in de huwelijksovereenkomst niet aan erfbelasting onderworpen. Dat verschil is niet redelijk te verantwoorden. Daarom stel ik voor om ook in stelsels van gemeenschap vrijstelling van erfbelasting toe te kennen op wat de langstlevende uit het gemeenschappelijk vermogen ontvangt.” aldus Van Rompuy.

In een reeks recente ‘voorafgaande beslissingen’ heeft de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel) bevestigd dat een verblijvings- of toekenningsbeding – waarbij aan de langstlevende partner het aandeel van de overledene in hun onverdeelde goederen en de eigen goederen van de overledene worden  toegekend – geldt als een huwelijksvoordeel en dus niet als een schenking of als een erfenis kan worden beschouwd. Het valt buiten de nalatenschap, zodat er geen erf- of schenkbelasting verschuldigd is. Sindsdien wordt in heel wat huwelijksovereenkomsten onder het stelsel van scheiding van goederen deze clausule toegevoegd en stappen echtgenoten over  van het stelsel van gemeenschap van goederen naar het stelsel van scheiding van goederen.

Voor gehuwden onder het stelsel van gemeenschap van goederen geldt immers artikel 2.7.1.0.4 VCF, dat bepaalt dat erfbelasting verschuldigd is over wat de langstlevende boven de helft van het gemeenschappelijk vermogen ontvangt. Nochtans is ook dit beding geen schenking of geen erfenis en zou geen erf- of schenkbelasting verschuldigd mogen zijn. Van Rompuy stelt daarom voor een vrijstelling van erfbelasting in te voeren voor hetgeen de langstlevende uit het gemeenschappelijk vermogen ontvangt. “Daarmee komt niet enkel een einde aan deze discriminatie, maar ook aan de situatie waarbij de facto een dubbele belasting wordt geheven: een eerste maal wanneer de erfenis toekomt aan de langstlevende en een tweede maal wanneer het toekomt aan de kinderen.”

 Volgens cijfers van Statistiek Vlaanderen overlijden jaarlijks ongeveer 25.000 huwelijkspartners in Vlaanderen. Bij meer dan 10.000 van die overlijdens wordt het betwiste artikel toegepast, blijkt uit een antwoord van de minister. De gemiddelde erfbelasting bedraagt zo’n 7.500 euro per weduwnaar/weduwe, goed voor een jaarlijkse belastingdruk van circa 75 miljoen euro op hetgeen geen erfenis is. Dit bedrag zal aanzienlijk afnemen door de geplande verlaging van de erfbelasting voor langstlevende, zoals bepaald in het regeerakkoord. Cd&v zal dit voorstel daarom ook neerleggen bij de onderhandelingen binnen de regering over de hervorming van de erfbelasting.“Dit voorstel past binnen het kader van het regeerakkoord en het kan deel uitmaken van de globale hervorming van de erfbelasting binnen de daartoe voorziene budgettaire ruimte,” geeft Van Rompuy aan. “De ongelijke behandeling leidt immers tot druk op koppels om op oudere leeftijd nog van huwelijksstelsel te veranderen, wat onnodige kosten en onzekerheid veroorzaakt. De huidige discriminatie duwt de mensen immers naar de scheiding van goederen en de notaris.

Daarnaast stelt Van Rompuy vast dat veel langstlevenden het aandeel van de overledene in het gemeenschappelijke vermogen doorschuiven naar de kinderen om hoge belastingschijven te ontlopen, wat evenwel hun eigen financiële zekerheid in het gedrang kan brengen. “Door het wegwerken van deze discriminatie kunnen ook gehuwden onder het stelsel van gemeenschap van goederen met minder zorgen hun toekomst tegemoet zien. Gelijke liefde verdient gelijke regels, ook in de erfbelasting,” besluit Van Rompuy.

Lees meer via tijd.be