Nieuwe periode in van internationale instabiliteit

De herverkiezing van Trump luidt een nieuwe periode in van internationale instabiliteit. Dat geldt deze keer nog meer dan acht jaar geleden. Net zoals in 2016 behalen de Republikeinen ook nu een meerderheid in de Senaat en ook in het Huis van Afgevaardigden. Het grote verschil is dat de Republikeinse verkozenen deze keer haast uitsluitend bestaan uit Trump-getrouwen. Trump kan nu ongeremd zijn gang gaan. We kunnen dus niet anders dan zijn dreigementen serieus te nemen en Europa klaarstomen om meer dan ooit op eigen benen te staan. Fasten your seatbelts!

Europese veiligheid onder druk door Trumps buitenlandse politiek

Want voor Europa kan de impact verstrekkend zijn, op de korte termijn al voor de oorlog in Oekraïne. Trump heeft meermaals gesteld dat hij de financiële steun aan Oekraïne wil terugschroeven en hen wil dwingen tot een akkoord met Rusland (en dus een groot deel van hun territorium af te staan). De EU zal de steun die de VS niet meer wil leveren, moeten overnemen en de eigen defensie-industrie verder opschalen.

Poetin zal evenwel niet stoppen in Oekraïne. NAVO-lidstaten als de Baltische Staten en Finland hebben nu al af te rekenen met destabiliserende acties vanuit Rusland. Zo wil Poetin de solidariteit binnen de NAVO uittesten. En ook al hebben de Europese landen hun bijdrage aan de NAVO opgetrokken tot boven de 2%, toch zei Trump recent nog I’m not going to fight for some small country. Gelukkig heeft het Amerikaans Congres recent nog vastgelegd dat enkel het parlement kan beslissen om uit de NAVO te stappen. Maar Trump is wel alleen bevoegd om bijvoorbeeld troepen weg te halen die nu in Europa gestationeerd zijn en steun verlenen aan Oekraïne. Ondertussen kijkt China toe, met Taiwan in het achterhoofd.

Handelsoorlog en strategische autonomie

Naast de Europese veiligheid dreigt ook instabiliteit voor de Europese economie. Tijdens zijn eerste termijn voerde Trump reeds importtarieven in op Europees staal. Nu wil hij op alle invoer vanuit de EU naar de VS een importheffing van 20% invoeren. Tariff is the most beautiful word in the dictionary. Dat betekent een aardschok voor de handelsrelaties tussen de VS en de EU, onze belangrijkste handelspartner! Als Europa moeten we durven daar een eigen, assertieve industriële politiek tegenover te zetten. De blauwdruk daarvoor ligt al klaar: het rapport Draghi.

‘Strategische autonomie’ is nu een kwestie van overleven voor de EU, zowel voor onze veiligheid als welvaart. Meer dan ooit zal onze toekomst Europees zijn, of ze zal niet zijn!