Enkele jaren geleden waarschuwde Geert Noels voor de ‘Wallonisering van Vlaanderen’. Die profetie lijkt zich voor het eerst ook te vertalen in de recente economische cijfers:
– Het aantal faillissementen in Vlaanderen lag de voorbije 20 jaar nooit hoger dan nu;
– De afkoelende arbeidsmarkt laat zich vooral voelen in de private sector, en dus vooral in Vlaanderen;
– In amper één jaar tijd zijn 10.000 jobs teloorgegaan in de industrie.
Vlaanderen kreunt onder economische druk
Omdat de industrie in ons land in hoofdzaak in Vlaanderen gesitueerd is, komt de welvaartsklap vooral in onze regio aan. Als je kijkt naar het jobverlies dat gepaard gaat met herstructureringen dan spreken we in Vlaanderen over vele 1.000’en ontslagen, in Wallonië gaat het slechts over enkele honderden. Laten we niet vergeten dat ook voor Audi Brussel zeer veel Vlamingen werken!
Voor een deel is de malaise in de Vlaamse industrie een gevolg van de problemen in de hele Europese industrie, en in het bijzonder van Duitsland waar Vlaanderen sterk meer verbonden is. Maar het probleem is toch acuter in ons land dan elders in Europa. Het aandeel van België in de Europese exportcijfers voor technologische goederen is dit jaar weggezakt naar het laagste peil in minstens 20 jaar! Ook qua werkgelegenheidsgraad verliest ons land de voorbije tien jaar terrein ten aanzien van de rest van Europa.
Competitiviteit ondermijnt Vlaamse industrie
Als multinationale ondernemingen herstructureren, dan gaan de duurste fabrieken eerst dicht. De malaise in de Vlaamse industrie wijst op een ernstig competitiviteitsprobleem, in het bijzonder wat betreft de loon- en energiekosten evenals de vergunningsproblematiek. Dat betekent dus zo snel mogelijk kerncentrales verder verlengen, industrie voorzien van betaalbare offshore windenergie, de loonnorm respecteren en drastisch dereguleren.
De huidige krapte op de arbeidsmarkt omwille van de vergrijzing creëert evenwel een vals gevoel van veiligheid. We mogen ons niet in slaap laten wiegen door de vaststelling dat mensen die hun job verliezen bij Van hool of Audi snel een andere baan vinden. Jobs in de industrie zijn vaak goedbetaalde jobs, ook voor laaggeschoolden! Dit werkt ook de polarisatie tussen hoog- en laaggeschoolden verder in de hand, kijk maar naar de VS …
Dringend actieplan nodig om welvaart veilig te stellen
Draghi waarschuwde voor een ‘langzame dood’ van de Europese industrie als er niet drastisch ingegrepen wordt. Ook voor Vlaanderen staan de knipperlichten op rood. Er is niet enkel nood aan een ‘Draghi-rapport’ voor Europa, maar ook een voor Vlaanderen. De komende jaren moet alles op alles gezet worden om de industrie in Vlaanderen nieuw leven in te blazen, niets minder dan onze welvaart staat op het spel.