Klassenraad kan drie uur extra Nederlands verplicht opleggen

Vandaag heeft het Vlaams Parlement een decreet goedgekeurd waarin bepaald wordt dat leerlingen die het Nederlands nog onvoldoende machtig zijn door de klassenraad verplicht kunnen worden om drie uur extra Nederlands te volgen na de overgang van lager naar secundair onderwijs. “Deze heeft tot doel de kennis van het Nederlands bij het begin van het secundair te verhogen. Bij de overgang van lager naar secundair onderwijs krijgt de klassenraad lager onderwijs de mogelijkheid om leerlingen die daar nood aan hebben, drie uur extra Nederlands op te leggen boven op de lessentabel in het secundair onderwijs,” benadrukt fractieleider (cd&v) Peter Van Rompuy. De maatregel kan al toegepast worden in het komende schooljaar 25/26. “Nederlands is essentieel voor de toekomst van onze jongeren en de samenhang in onze samenleving.”

FLEXIBILITEIT VOOR SCHOLEN
De klassenraad van het secundair onderwijs kan in de loop van het eerste schooljaar van de leerling de extra uren verminderen of stopzetten op basis van de studievoortgang van de leerling. “De organiseerbaarheid is inderdaad een aandachtspunt. Daarom is ervoor gekozen om scholen zoveel mogelijk flexibiliteit te geven in de organisatie. Scholen kunnen zelf bekijken welke organisatievorm het beste past bij hun situatie, al dan niet in samenwerking met andere scholen,” voegde Van Rompuy toe. In het recent goedgekeurde Plan Nederlands is voor deze maatregel 2 miljoen euro voorzien voor 2026 en 8 miljoen euro voor de jaren nadien.

UITDAGINGEN IN DE VLAAMSE RAND
“De bevolking groeit in de Vlaamse Rand een pak sneller aan dan gemiddeld in Vlaanderen. Ongeveer de helft van de kinderen in het basisonderwijs in de Vlaamse Rand spreekt thuis geen Nederlands, dat is dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. Dit zorgt voor extra uitdagingen in het onderwijs in de Vlaamse Rand en laat zien hoe belangrijk de nadruk op de kennis van het Nederlands is voor onze regio,” aldus Van Rompuy.

TOEKOMSTIGE MAATREGELEN
Na deze maatregel volgen er het komende jaar nog andere initiatieven om de kennis van het Nederlands te versterken, zoals recent werd opgenomen in Plan Nederlands van de Vlaamse regering:

  • Instapklassen voor peuters, met betrokkenheid van de ouders
  • Intensieve taalbegeleiding voor kleuters
  • Taalklassen in het basisonderwijs voor wie instroomt zonder kennis van het Nederlands
  • Taaltrajecten van drie uur in het secundair onderwijs
  • Versterking van de zomerscholen
  • Tot slot, is elke leraar een leraar Nederlands: bij elke evaluatie, zoals toetsen en taken, kan de gebruikte taal geëvalueerd en beoordeeld worden.

“Met deze maatregelen zet de Vlaamse regering een belangrijke stap in het versterken van de Nederlandse taalvaardigheid onder jongeren. Vooral in de Vlaamse rand kan kan dit bijdragen tot beter onderwijs, maar ook tot meer samenhang in onze samenleving,” concludeert Peter Van Rompuy.