🗞De Tijd – Vlaanderen inde al voor 125 miljoen euro belastingverhogingen

Peter Van Rompuy dringt aan op een rechtvaardiger systeem n.a.v. een arrest van het Grondwettelijk Hof

Bij een foutieve of laattijdige belastingsaangifte past niet alleen de federale overheidsdienst (FOD) Financiën een automatische belastingverhoging toe. Ook de Vlaamse Belastingsdienst (VLABEL) maakt hiervan gebruik. Afgelopen tien jaar werd deze belastingsverhoging toegepast in 226.199 dossiers. In totaal inde Vlaanderen via deze weg 125.418.350,09 euro. Dat blijkt uit informatie die Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (cd&v) opvroeg bij Vlaams minister voor Financiën Ben Weyts. “De toepassing van deze belastingverhogingen wordt soms als onbillijk ervaren. Het gaat dan om een vergetelheid zonder kwaad opzet. Dat is niet onlogisch gezien de complexiteit van ons fiscaal systeem. Een recent arrest van het Grondwettelijk Hof betwist het toepassen van een automatische belastingverhoging bij een eerste inbreuk zonder kwaad opzet,” aldus Van Rompuy. “Ook in Vlaanderen moet er flexibiliteit mogelijk gemaakt worden in geval van een eerste inbreuk, waarbij de belastingplichtige de goede trouw kan aantonen. Dat verandert evenwel niets aan het feit dat we streng moeten blijven optreden tegen zij die bewust frauderen.

De toepassing van deze belastingverhoging gebeurt in Vlaanderen vooral binnen de registratiebelasting en de erfbelasting. De afgelopen 10 jaar (sinds 2015) gaat het om 28.933 dossiers binnen de registratiebelasting, goed voor 33.051.790 euro aan belastingsverhogingen. Het gaat hier vooral over tekortschattingen. Binnen de erfbelasting gaat het om 195.894 dossiers, goed voor 91.856.725,9 euro aan belastingverhogingen. Hier bijgaat het vooral om laattijdige aangiften. Daarbij zijn belastingverhogingen mogelijk van 5% tot 20%. Zelfs als men uitstel vraagt en van de administratie ook verkrijgt, blijven belastingverhogingen tot 10% mogelijk.

In de beleidsnota Financiën en begroting erkende de Vlaamse regering dat de huidige regels rond belastingverhogingen in bepaalde gevallen als onbillijk ervaren worden. VLABEL krijgt daarom de opdracht om een rechtvaardiger systeem uit te werken, dat evenwel streng blijft voor moedwillige fraudeurs. De uitspraak van het Grondwettelijk Hof moet ons aanzetten hier vaart mee te maken,” besluit Van Rompuy.

Lees het artikel in via tijd.be