Voor de democratie is legitieme controle op sociale media een kwestie van overleven

De bestorming van het Capitool en de daaropvolgende blokkering van de Twitter-account van Trump is het 9/11 van de sociale media. De voorbije jaren konden haatboodschappen, fake news, samenzweringstheorieën en oproepen tot geweld vrij circuleren op het internet zonder enige legitieme vorm van controle. De Amerikaanse wetgeving liet toe dat het internet uitgroeide tot een digitaal Wilde Westen. Internetplatformen dragen er wettelijk geen enkele verantwoordelijkheid voor wat er op hun fora gepost wordt. Wat op sociale media gebeurt, blijft evenwel niet op sociale media. Vroeg of laat leiden al die virtuele haatboodschappen ook in de echte wereld tot geweld. Dat hebben de vijf doden en tientallen gewonden bij de vandalisering van het Capitool pijnlijk duidelijk gemaakt.

In reactie hebben Twitter en Facebook nu beslist om Trump te bannen. Dit gaf populisten dan weer de kans te roepen dat de vrije meningsuiting beknot zou worden. Ze trachten deze blokkering op sociale media uit te buiten alsof er wel degelijk een samenzwering tegen hen aan de gang. Trouwens, is het u ook opgevallen dat dezelfde partijen die na de terreuraanslagen voorstellen lanceerden om de vrije meningsuiting op sociale media te beknotten nu moord en brand roepen als het over Trump gaat?

Niet de beslissing op zich, maar wel het feit dat een private onderneming de macht heeft om zulke beslissing te nemen, moet ons aan het denken zetten. Deze internetgiganten zijn zo machtig geworden dat een beslissing van hun CEO een zittende president haast het zwijgen kan opleggen. Is dit wel de manier waarop we de vrije meningsuiting in het digitale tijdperk best beschermen? We kunnen en moeten beter doen.

Net daarom heeft een maand geleden de Europese commissaris Thierry Breton al een voorstel gelanceerd met totaal nieuwe spelregels voor digitale platformen. Zijn principe is heel eenvoudig: wat verboden is in de echte wereld, is ook verboden op sociale media. Je kan niet ongestraft oproepen tot haat, terroristische boodschappen versturen, kinderporno publiceren of racistische uitspraken doen op sociale media. Daar komen nu duidelijke regels over, die afgedwongen kunnen worden door een Europese toezichthouder en vooral door rechters. Controle op sociale media moet gebeuren door onafhankelijke instanties binnen de regels van de rechtstaat, niet door private ondernemingen en ook niet door andere politieke partijen, zoals SP.a recent nog voorstelde. Voor de democratie is legitieme controle op sociale media een kwestie van overleven!

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer