🗞️Vlaanderen ontving voor ruim 31 miljoen euro aan schademeldingen na wateroverlast in juli

Na de overvloedige regen van midden juli, die in ons land vooral Wallonië zwaar trof, kreeg de Vlaamse overheid 530 schademeldingen, goed voor een bedrag van 31,75 miljoen euro. De cijfers komen van Vlaams parlementslid en CD&V-fractievoorzitter Peter Van Rompuy, die ze opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA)

Het noodweer half juli sloeg hard toe in Wallonië. In Vlaanderen kregen vooral Limburg en het oosten van de provincie Vlaams-Brabant het zwaar te verduren. De Vlaamse regering startte een procedure om het noodweer te erkennen als ramp. Slachtoffers kregen tot 14 september de tijd om schademeldingen te doen. Het bedrag aan ingediende schademeldingen door overstroming bedraagt 12,76 miljoen euro, door overvloedige regenval 18,99 miljoen euro. De slachtoffers komen uit 162 verschillende steden en gemeenten.

“In functie van de noodzakelijke snelheid van behandeling is het bijzonder positief dat er een protocol is tussen de Vlaamse regering en sectorvereniging Assuralia. Hierdoor zal de verzekering niet alleen instaan voor het verplichte gedeelte via de brandverzekering maar ook voor het niet-verzekerde deel via het Vlaams rampenfonds”, zegt Van Rompuy. “Door deze prefinanciering kunnen de slachtoffers in één keer vergoed worden.”

Hij wijst er ook op dat de verzekerde slachtoffers bij een erkenning zeker zullen zijn van de terugbetaling van 100 procent van de geleden schade. In het protocol is namelijk vastgelegd dat het rampenfonds voor een deel van de verzekerde schade zal instaan. De verzekeringsector is verantwoordelijk voor dat luik, maar bij rampen is er een wettelijke beperking.

Afgelopen week maakte Assuralia bekend dat er in Vlaanderen voor 74,6 miljoen euro aan verzekerde schade werd ingediend, waarvan Vlaanderen 28 miljoen euro voor zijn rekening neemt.

Zie ook:

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer