Peter Van Rompuy (CD&V) roept regering op ‘brexit-noodwet’ op te maken in geval van harde brexit

Op de Europese top bleek gisteren dat een brexit-deal nog niet binnen handbereik ligt. De Franse president Macron en de Duitse kanselier Merkel lieten daarop weten dat zij zich voor alle zekerheid nu ook voorbereiden op een ‘harde’ brexit, waarbij het VK op 29 maart de EU verlaat zonder akkoord over een vlotte overgang. De Belgische – en in het bijzonder de Vlaamse – economie en werkgelegenheid dreigen het hardst getroffen te worden in de hele EU in geval van een harde brexit. “Ik roep daarom de federale en Vlaamse regering op om een ‘brexit-noodwet’ klaar te stomen om de verregaande gevolgen van een eventuele harde brexit te milderen.” stelt Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V)

 

Een ‘brexit-noodwet’ zou o.a. moeten voorzien in een snelle opleiding en aanwerving van grenswachten, douanier en controleurs van voedsel- en dierentransport. Dit moet voorkomen dat zich in de havens van Antwerpen en Zeebrugge ellenlange files zouden vormen. De Franse transportsector berekende dat 2 minuten extra grenscontrole per vrachtwagen aanleiding zal geven tot 27km bijkomende file. In deze noodwet moeten ook maatregelen voorzien worden om de rechten van de Belgen in Groot-Brittannië zo veel mogelijk te vrijwaren, om te voorkomen dat zij geconfronteerd zouden worden met onregelmatigheden in hun verblijf aldaar. Daarnaast moet ook bekeken worden welke de rechten zijn van de Britten in ons land. Niet-EU burgers hebben immers een veel beperktere toegang tot het grondgebied, maar ook tot de gezondheidszorg, sociale zekerheid en overheidsfuncties. Tot slot moeten ondernemingen ook tijdig geïnformeerd worden over de eventuele gevolgen van een harde brexit op hun handelsbetrekkingen.

 

“Hopelijk komt er de komende weken alsnog een brexit-deal uit de bus, maar ook ons land moet zich dringend voorbereiden op het worst case scenario. Laten ons hopen het beste, namelijk een brexit-deal, maar ons intussen ook voorbereiden op het ergste, namelijk een harde brexit.” sluit Peter Van Rompuy af.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer