Obamania

Vandaag is Obama in ons land. Ik ben fan van het eerst uur. Bij het begin van zijn campagne in 2008 geloofden weinigen dat een zwarte ooit president van de VS kon worden. Ik schreef toen een blog met de titel ‘Met deze man wordt het anders: Wat op dit ogenblik vooral telt, is of hij als een Kennedy een wind kan zijn die het politieke vuur bij de jeugd van zijn tijd aanwakkert. Idolen doen – meer dan ooit tevoren – bij een jonge generatie een (politieke) droom ontwaken. Zoals hij zelf zegt, de droom van een president ‘who does not tell you what you wanna hear, but what you need to know’.

In een tijd waarin alle communicatie interactief moet zijn, was de kracht van de eenvoud en authenticiteit van zijn speeches een complete verrassing. Politiek is meer dan ‘doing the right things’. Obama slaagt er in iets los te maken dat de politiek overstijgt. Zijn eigen onwaarschijnlijke levenswandel herinnert ons er aan dat voor wie overtuigd is van een ideaal en doorzet, alles mogelijk is.

Toen Obama begin 2008 de eerste primary in Iowa won, startte hij zijn toespraak met de woorden: ’They said that this day would never come.’ Niemand dacht dat hij kon winnen, en toch gebeurde het. In een reportage zag ik later hoe kansarme Amerikaanse jongeren wanneer ze het even niet meer zagen zitten, op youtube naar die zin luisterden om opnieuw moed te vatten. Ik schreef die zin toen op en tot vandaag zit ze in mijn portefeuille.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer