Keert het tij?

1. Drie maand geleden waarschuwden velen voor het uiteenvallen van de euro. Nu Griekenland voor enige tijd gered is, houden zelfs de Dr. Doom’s nog amper rekening met de implosie van de eenheidsmunt.
2. Drie maand geleden werd nog gespeculeerd over het faillissement van een grote Europese bank. Vandaag lijkt de dreiging van een Europees ‘Lehmann Brothers’ voor enige tijd afgewend dankzij het ingrijpen van de voorzitter van de Europese Centrale Bank ‘Super’ Mario Draghi.
3. Drie maand geleden kreunde Europa onder de onvoorspelbaarheid van regeringsleiders à la Silvio Berlusconi. Vandaag is het Italië van die andere Super Mario (Monti) een voorbeeld van betrouwbaarheid. De rente van Italië staat op haar laagste punt in meer dan een half jaar. De Belgische rente is gehalveerd sinds haar piek begin december! Blijkbaar hebben de financiële markten vertrouwen in het hervormingsbeleid dat gevoerd wordt.
De kredietcrisis woedt al meer dan vier jaar. Ze is nog lang niet voorbij. Maar het ergste zou wel eens achter ons kunnen liggen. De onredelijke angst voor systeemschokken zoals het omvallen van de euro of een grote Europese bank is aan het wegebben. Een eerste beetje licht schijnt aan het einde van de tunnel.
Ook al worden nu begin 2012 belangrijke overwinningen geboekt, toch mogen we niet de vergissing begaan om nu de voet van het gaspedaal te halen. Neen, deze eerste overwinningen moeten ons meer dan ooit aansporen om door te gaan op het pad van structurele hervormingen en het terugdringen van het begrotingstekort.
Het vertrouwen in de daadkracht van de Europese regeringen is aan het groeien. Met de Italiaan Monti als boegbeeld. Maar ook in andere landen keert het tij. Drie maand geleden dreigde de Duitse regering van Angela Merkel nog eerder te vallen dan de euro. Vandaag scoort Merkel nooit eerder zo hoog in de peilingen!

Het tij kan plots keren. En 2012 zou wel eens het keerpunt kunnen worden.

Keep calm and carry on!


PS: De politieke geschiedenis bulkt van de voorbeelden die aantonen dat regeringen die zwaar moeten besparen en hervormen aanvankelijk kelderen in de peilingen … maar wanneer enkele jaren later de resultaten volgen, kunnen ze als kometen terug omhoog schieten. Kijk maar hoe de onderstaande grafiek van de economische groei in Nederland haast perfect samenviel met het vertrouwen in de (hervormings)regering Balkenende I. In het laatste jaar schoot Balkenende in enkele maanden tijd vanuit een verloren gewaande positie alle andere partijen voorbij. Onpopulaire hervormingen kunnen dus wel degelijk populair worden … eenmaal de resultaten volgen.

Vertrouwen in regering Balkenende:


Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer