I want my campaign back!

Het bezoek van Obama maakte één zaak heel duidelijk. Er leeft een enorme honger naar een boodschap van hoop. Naar geloof in een betere toekomst. Dat is ook wat Obama’s eerste campagne in 2008 uitstraalde. Ondanks de vaststelling dat hij als president daarna de hoge verwachtingen niet volledig inloste, is die droom zes jaar later klaarblijkelijk allesbehalve uitgedoofd. Het staat in schril contrast met de campagne hier. Ik weiger mij neer te leggen bij het feit dat de campagne voor 25 mei zich beperkt tot tuinkabouters en andere panda’s. I want my campaign back!

Politiek heeft soms de neiging mensen tegen elkaar op te zetten. Aan die verleiding mogen we niet toegeven. De Obama Campaign heeft bewezen dat het anders kan. Dat politiek ook het beste in mensen naar boven kan brengen. Hij bracht miljoenen op de been met een boodschap van samenwerking tussen partijen, staten en mensen. Net zoals hij woensdag in de Bozar 2000 man begeesterde met een toespraak over vrede en democratie, idealen die soms als al te vanzelfsprekend worden beschouwd.

En ook al klinkt een boodschap van hoop vaak wat naïef, Obama won er wel twee verkiezingen mee. Ondanks de modderstroom aan reclamespots die allerhande halve waarheden voor waar moesten doen doorgaan.

Maar gelukkig is ook hier in de campagne beterschap merkbaar. Voor het eerst worden verkiezingsprogramma’s grondig doorgerekend door de partijen zelf, en naderhand door onafhankelijke experts. Het zal de geloofwaardigheid van alle politieke partijen ten goede komen.

Maar politiek gaat over meer dan cijfers alleen. Meer nog dan Obama’s speeches, spreekt vooral zijn onwaarschijnlijke levenswandel tot de verbeelding. Weinigen gaven een zwarte met als tweede naam ‘Hussein’ een kans om het tot president van de VS te schoppen. ‘They said that this day would never come’, zei hij na zijn overwinning. Het youtube filmpje van die toespraak wordt nog altijd regelmatig aangeklikt. Heel wat jongeren in de VS kijken er naar wanneer ze het even niet meer zien zitten, om opnieuw moed te vatten. Voor wie een ideaal heeft en doorzet, is alles mogelijk. Zo overstijgt Obama ook de politiek zelf.

Er resten nog een kleine twee maand voor de verkiezingen van 25 mei. Tijd om het niet alleen te hebben over cijfers, maar ook over idealen, waarden en een toekomstvisie op de lange termijn. I don’t want my money back. I want my dream back!

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer