🗞Elektrische en hybride wagens populairst in Vlaams-Brabant

De verkoop van elektrische wagens zit in de lift. Tijdens de eerste tien maanden van 2020 steeg de verkoop zelfs met 46 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) uit Beersel opvroeg.

Laatste update:

2.848 of 31 procent van die nieuwe wagens werden ingeschreven in Vlaams-Brabant. Voor de hybride wagens is dat hetzelfde percentage en werden er in totaal 14.132 ingeschreven. “Elk jaar stijgt het aantal elektrische en hybride wagens en zeker in Vlaams-Brabant raken ze steeds meer ingeburgerd. Het is goed dat ondernemingen, maar ook burgers het belang van hun vervoerskeuze inzien. Het gaat om een wezenlijke bijdrage tot een beter klimaat,” zegt Van Rompuy (CD&V).

Het aandeel elektrische en hybride wagens is in Vlaanderen wel nog beperkt. In Vlaams-Brabant bestaat 0,80 procent van het totale wagenpark uit elektrische wagens. Voor Vlaanderen is dat 0,59 procent. Voor hybride wagens ligt het aandeel een stuk hoger. In Vlaams-Brabant op 4,61% en 3,38% voor Vlaanderen.

“De stimulerende maatregelen vanuit de overheid blijven belangrijk”, zegt Van Rompuy nog. “Dat is ook de reden waarom de aankoop van hybride wagens vorig jaar een spectaculaire stijging kende. De tijdelijke vrijstelling liep immers eind dit jaar af. Met een marktaandeel van meer dan 3 procent is de technologie markteconomisch levensvatbaar. Voor elektrische wagens is de weg, ondanks de opmars, nog lang. De vrijstelling van de belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting moeten daarom de aankoop van zero-emissievoertuigen verder stimuleren.”

Bart Kerckhoven – HLN

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer