Een ‘verhaallijn’ voor CD&V

Kiezers overtuigen doe je met een duidelijk verhaal. Want door vijf maand lang in de clinch te liggen met N-VA in het federaal parlement, trekken we geen nieuwe kiezers aan. Nu politieke stormen opsteken in Europa en de wereld, heeft het land nochtans nood aan een sterke centrumpartij. CD&V moet een ‘huis van vertrouwen’ zijn voor de Vlamingen.

Federaal: bescherming bieden
De bakstenen van ons huis zijn federaal. Ja, de federale staat moet de mensen in de eerste plaats meer beschermingbieden tegen criminaliteit en terreur, maar ook tegen onzekere jobs, pensioenarmoede, stijgende prijzen en ongelijkheid. We blijven ons verzetten tegen elke poging tot afbraak van onze sociale zekerheid. Bescherming ook tegen illegale migratie. Daartoe zetten we het ‘Zweedse’ migratiebeleid verder onder oranje-blauw, maar dan zonder stigmatiserende uitspraken.
En neen, het beter beschermen van onze burgers verdraagt geen uitstel. Vijf maand lopende zaken is al lang genoeg, daar willen we echt niet nog eens 500 dagen bovenop doen om rondjes te draaien over een onwerkbaar ‘confederalisme buiten de grondwet’! De Vlamingen zitten niet te wachten op een nieuw rondje staatshervorming, wel op een ‘overheidshervorming’. CD&V moet een ambitieus plan naar voor schuiven om de overheidsdiensten te moderniseren, zodat de burgers meer waar krijgen voor hun (belasting)geld. Een voorbeeld, het kan toch niet dat onze politiediensten nog altijd versnipperd zijn over 6 zones in Brussel of over 24 zones voor amper 65 gemeentes in Vlaams-Brabant?! CD&V moet het woord ‘bescherming’ durven terugclaimen van N-VA, maar dan zonder de hardvochtigheid. De nieuwe veiligheidstandem De Crem-Geens biedt de kans om die claim ook hard te maken.

Vlaams: samenleving hechten en welvaart verankeren
Het samen-leven tussen de inwoners van ons huis regelen we op Vlaams niveau. Omdat het Vlaamse niveau dichter bij de mensen staat, is het best geplaatst om een antwoord te bieden op de krachten die onze samenleving uiteen willen rijten, zoals populisme en extremisme. CD&V moet komen met een ‘respect-actieplan’ om het Vlaamse sociaal weefsel terug aan elkaar te hechten. Daarbij horen extra investeringen in taallessen en integratie. Maar we moeten ook een beroep durven doen op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de burgers zelf, bijvoorbeeld door het lanceren van een vrijwillige burgerdienst. Normen en waarden leer je in de praktijk, niet via tweets of nieuwkomersverklaringen. Daarbij doen we een appel op het goede dat in elke mens zit, en niet op de angstgevoelensdie ook in elke mens schuilen!

Daarnaast moet CD&V komen met een plan voor ‘duurzame verankering’ van de welvaart in Vlaanderen. De belangrijkste economische hefbomen liggen de komende jaren immers op Vlaams niveau:de arbeidskrapte aanpakken door sneller te activeren, een opleidingsfonds voor werknemers wiens jobs weggeautomatiseerd worden, promoten van duaal leren, een investeringsplan om de omslag te maken naar groene energie, sneller en zekerder vergunnen van infrastructuurprojecten en eindelijk de fileplaag echt terugdringen! Nog een pluspunt: in Vlaanderen is er geen PS om dwars te liggen of om de schuld op te steken …

Europees: onze toekomst zal Europees zijn of niet zijn
Het dak van ons huis bouwen we Europees. De EU is ons enige beschermingslaag tegen de geopolitieke stormen die uit alle windrichtingen op ons afkomen. In het westen is er de brexit en de handelsoorlog van Trump. In het oosten rollen de tanks van Poetin. In het zuiden moeten we de illegale immigratie onder controle krijgen. En in het noorden smelten de ijskappen aan ijltempo.Om al deze bedreigingen het hoofd te bieden moet CD&V resoluut de pro-Europese kaart trekken, tegen de nationalisten die van binnenuit Europa als een dominospel uiteen willen doen vallen. De Europese waarden die nationalisten eisen van nieuwkomers, laten ze nochtans als een baksteen vallen als het gaat over multinationals!De voorbije vijf jaar heeft Marianne Thyssen wel de strijd aangebonden tegen sociale dumping. De komende vijf jaar moeten de christendemocraten ook voorop gaan in de strijd tegen fiscale, ecologische en economische dumping door Amazon of Chinese staatsbedrijven. Zo geven we onze kmo’s opnieuw zuurstof. Zo bouwen we een economie op maat van de mensen.

Na de ruk naar rechts van N-VA onder druk van het VB, ligt het centrum terug open. Die ruimte kan CD&V invullen.We moeten de Vlamingen houvast bieden in deze woelige politieke tijden, als de ‘redelijke partij’ van Vlaanderen.

 

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer