?Buitenlandse vrachtwagens zorgen voor recordaantal boetes bij niet-naleving kilometerheffing.


“Dringend inzetten op betere inning.”

Sinds 2016 betalen vrachtwagens een kilometerheffing voor het gebruik van de Belgische autosnelwegen en bepaalde gewest- en gemeentewegen. Vorig jaar werden 31.283 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de kilometerheffing op de Vlaamse wegen. Een nieuw record. Dat blijkt uit info die Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (CD&V) opvroeg bij Minister van Financiën Matthias Diependaele. De boetes in 2020 vertegenwoordigen een totaalbedrag van 12.267.981,55 euro. “Niets zegt evenwel dat we dit bedrag ook effectief zullen ontvangen. De voorgaande jaren tonen immers lage inningspercentages. Het feit dat in 2020 drie op de vier boetes naar buitenlandse vrachtwagens ging, stemt me niet hoopvol,” aldus Van Rompuy.

Begin januari maakte Viapass (verantwoordelijk voor de coördinatie) bekend dat de Vlaamse inkomsten op de kilometerheffing in 2020 gestegen waren met ruim 5% tot 474,8 mio euro. Een lichte stijging van het aantal boetes was evident. Een stijging van 37% is evenwel opmerkelijk. Het gaat vooral om buitenlandse chauffeurs (75,24%) die zich niet aan de regelgeving houden. “Dit bevestigt de positie van België als een transitland, waar substantieel veel buitenlands vrachtvervoer gebruik maakt van het Vlaamse betolde wegennetwerk,” stelt Van Rompuy.


Wanneer we naar 2019 kijken, zien we evenwel een inningspercentage van 75,2% bij Belgische vrachtwagens, maar slechts 64,9% bij buitenlandse vrachtwagens. (Het is te vroeg om reeds conclusies te trekken uit de inningspercentages voor de boetes van 2020). Van Rompuy: “De Vlaamse Belastingdienst dient samen met Viapass stelselmatig verder in te zetten op het verhogen van de efficiëntie en de effectiviteit van de gevoerde handhaving. Mobiele teams moeten sneller kunnen ingrijpen als buitenlandse vrachtwagens met openstaande boetes ons grondgebied opnieuw binnenrijden. Desnoods door de betrokken vrachtwagen te takelen. Iets wat in 2020 bij amper 21 vrachtwagens gebeurde.”

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer