Bruto Nationaal Geluk in Senaat

Samen met sentaatsvoorzitster Sabine de Bethune en Etienne Schouppe mocht ik deze morgen Jigme Yoser Thinley ontvangen. Jigme Yoser Thinley is voormalig Eerste Minister van Bhutan en wereldautoriteit inzake het promoten van een ontwikkelingsbeleid, gebaseerd op het Bruto Nationaal Geluk als alternatieve indicator voor het (Bruto Binnenlands Product) BBP.

Het werkontbijt vormde het sluitstuk van de werkzaamheden van de werkgroep nieuwe indicatoren voor economische prestaties, sociale vooruitgang, levenskwaliteit en geluk. Als voormalig senator richtte ik deze werkgroep op met als centrale vraag hoe we maatschappelijke vooruitgang in de toekomst op een duurzame manier kunnen meten. De laatste jaren groeide immers de overtuiging dat het BBP hiervoor een onvolmaakte indicator is.

De werkzaamheden resulteerden in een wetsvoorstel om naast het BBP een set van aanvullende indicatoren uit te werken, die op een eenvoudige manier informatie moet verschaffen over de evolutie van de levenskwaliteit en de sociale vooruitgang in de samenleving. Het wetsvoorstel werd met unanimiteit gestemd.

– Mijn bijdrage voor het boek ‘Bruto Nationaal Geluk’: Geluk en Politiek, haat en liefde?

– Over het symposium (2012) ‘Voorbij het BBP’ in de Senaat, klik hier.

– Over de parlementaire werkgroep ‘voorbij het BBP’ in de Senaat, klik hier.

– Mijn opiniestukHet BBP is dood! Leve het … ?

– Mijn column voor Knack: ‘Werken we beter als we gelukkig zijn

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer