Bodem van de crisis is bereikt (Knack)

Ik schrijf dit niet uit pessimisme. Ook niet uit machteloosheid. Wel vanuit een gepikeerd enthousiasme.

Tot mijn verbazing staan de media vol over de vraag wanneer de ‘bodem’ van de crisis bereikt is. Wie deze vraag stelt, gaat er van uit dat we na de crisis de draad gewoon terug oppikken. Even door de hevige pijn heen bijten en we zijn weer ‘de oude’.

Nooit keren we echter terug naar onze levensstijl van voor de crisis. Nooit. We beleven geen crisis, maar een aardverschuiving. Panta rei. Alles stroomt. We moeten ons niet afvragen hoe lang de crisis duurt, wel hoe de wereld verandert. Geen bedrijf, geen begrip, geen ‘verworven’ recht is nog too big to fail.

De waarschuwingssalvo’s vinden vooralsnog amper gehoor. Sinds de – kortstondige – daling van de olieprijs raken de autodistributeurs in de VS hun zuinige wagens aan de straatstenen niet kwijt …
Er bestaat vandaag geen groter risico dan blind vasthouden aan de zekerheden van gisteren. Daarom geef ook ik een – ietwat schreeuwerig – schot voor de boeg met een schets van enkele onderhuidse aardverschuivingen die na de (financiële) crisis aan de oppervlakte zullen komen.

Een nooit eerder geziene hoeveelheid geld, die nu door overheden in de economie wordt gepompt en door nationale banken wordt ‘gedrukt’, groeit in stilte uit tot een inflatiebom. Pas bij een echte economische herleving komt deze tot ontploffing.

Op hetzelfde ogenblik begint de middenklasse in de groeilanden opnieuw volop te consumeren. Napoleon zei ooit dat ‘wanneer de Chinese beer wakker wordt, hij de wereld zal dooreen schudden’. Binnenkort worden Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa pas goed wakker.

Deze fenomenen zijn niet te vergelijken met de oliecrisissen van de jaren ’70, die zich beperkten tot wat stress onder Opec-landen. De prijsstijgingen van een jaar geleden waren slechts een voorsmaakje. Volgens de Franse economist Attali, stevenen we af op inflatie tot 20%.

Een immense transfer komt zo op gang van wie spaarzaam is, naar wie schulden heeft. En van oud, naar jong. Het Ultieme Transfer van Hugo Deridder, op zijn kop. Onze kijk op pensioensparen zal definitief veranderen. Nu al durf ik niet denken aan de hypotheekrente wanneer ik zelf een huis koop. En zal mijn salaris mee stijgen? Of komt de Belgische automatische loonindexering – uniek in de wereld – onder al te grote druk?

Ondertussen ondergaat een andere grondstof de ultieme deflatie. Informatie wordt gratis, schrijft Anderson in zijn recente bestseller Free. De gigatransfer van de consumptie van grondstoffen, naar bits ‘n bytes is al volop bezig. Wanneer zo veel economische activiteit gratis geleverd wordt, is het dan nog zinvol om welvaart uit te drukken in BNP? Ook andere oerbegrippen van ons economisch denken zijn aan het schuiven. Zo zal de vergrijzing weldra het begrip werkloosheid hertimmeren van niet betaald worden, tot niet actief zijn.

De lijst aan andere ‘Hallucinante Transfers’ (voedselprijzen, banken, klimaat, overheidsbeslag, migratie, …) is te lang om hier te bespreken.

Om iedereen wakker te schudden omtrent de dreiging van het communisme, zei Spaak in 1948, ‘Ik ben bang’.
Ik ben vandaag bangelijk enthousiast.

Hillary Clinton drukte de ‘resetknop’ in voor de Amerikaans-Russische relaties. Wij allen moeten de resetknop indrukken omtrent talloze andere thema’s. Een crisis onbenut laten, is een onvergeeflijke verspilling. Vanaf nu moeten we elk bedrijfs- of beleidsplan aanvatten vertrekkend van een wit blad.

Onze doelstellingen blijven dezelfde. Onze maatregelen moeten totaal nieuw zijn. Het Italiaanse credo cambiare tutto per non cambiare niente – alles veranderen om alles te kunnen behouden – was nooit zo actueel.

We zijn geen toeschouwers. De volgende jaren bepalen we de toekomst van een generatie, voor jong en oud. Elke vergissing wordt in vijfvoud aangerekend, elke meesterzet in vijfvoud terugbetaald.
Een jaar geleden zagen we de dingen zoals ze waren en vroegen ons af, waarom? Vandaag moeten we nieuwe dingen dromen en ons afvragen, waarom niet?

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer