Bijna 200 bedrijfssites in Vlaanderen staan leeg

‘Te veel bedrijfssites in Vlaanderen staan leeg. ‘Bedrijven daar naartoe leiden, vormt een belangrijk element in de economische relance’

Peter Van Rompuy, CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement.

192 bedrijfssites in Vlaanderen staan al meer dan vijf jaar leeg. ‘Een mismatch, want veel ondernemingen zijn op zoek naar een nieuwe locatie’, zegt Van Rompuy. Die mismatch belemmert de economische groei. Het onbenut laten van de terreinen ontsiert ook de omgeving.

Opvallend is dat enkele grote sites op strategische locaties in Antwerpen en Zaventem leegstaan, terwijl internationale spelers zoals Tesla naar Vlaanderen lonken, maar er geen geschikte ruimte vinden.

Om die terreinen versneld te mobiliseren, heft Vlaanderen na drie jaar leegstand en verwaarlozing een belasting op die bedrijfsruimten. Die leverde vorig jaar ruim 6 miljoen euro op. Volgens minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zet de heffing eigenaars ertoe aan hun terrein te reactiveren.

Een deel van het bedrag wordt in het Vernieuwingsfonds gestopt, waarmee de regering financiële steun verleent aan projecten die leegstaande sites nieuw leven inblazen.

Volgens Van Rompuy moet Vlaanderen die inspanningen opdrijven. ‘Dat vormt een belangrijk element in de economische relance.’

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer