Ook in het Pajottenland vinden werkgevers steeds moeilijker personeel. Het aantal vacatures neemt toe, terwijl het aantal werkzoekenden afneemt. Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) dook in de cijfers en roept de besturen op om over de gemeentegrenzen heen samen te werken.
Het fenomeen van de arbeidskrapte is overal gekend. Denk maar aan het tekort aan onderwijspersoneel. Ook kindercrèches moeten soms sluiten omdat niemand de job wil doen. En de vrachtwagensector schreeuwt al langer om meer chauffeurs. Dienstencheque-ondernemingen vinden dan weer geen poetshulpen meer. Maar ook winkelpersoneel is steeds moeilijker te vinden. Ook het Pajottenland ontsnapt er niet aan. “Het aantal vacatures in het Pajottenland steeg de afgelopen twaalf maanden met 15,99 procent tot 6.688”, zegt Vlaamse parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V). “We zien wel dat twee gemeenten en één stad samen goed zijn voor liefst zestig procent van die vacatures. Dat zijn Dilbeek (1.178), Halle (2.161) en Ternat (682), waar heel wat industriële activiteiten zijn.”
Maar intussen daalt wel het aantal werkzoekenden in het Pajottenland. “In de streek ligt de gemiddelde werkzoekendengraad op 4,75 procent. Dat percentage ligt nog lager dan in Vlaams-Brabant, waar het 5,2 procent is, en het Vlaams gemiddelde van 6,1 procent. Het aantal werkzoekenden in het Pajottenland is het afgelopen jaar zelfs met 0,66 procent afgenomen. Dat mag positief klinken, maar er is een keerzijde van de medaille. Als werkgevers geen personeel vinden kan dat zelfs een rem op de economie betekenen.”
Werkzaamheidsgraad
Omdat de groep werkzoekenden steeds kleiner wordt, willen werkgevers ook langdurig zieken, mensen met een beperking of zelfs pensioengerechtigden aantrekken. De werkzaamheidsgraad moet ook stijgen. Dat is het aandeel van de werkende personen in de bevolking op beroepsactieve leeftijd (tussen 20 en 64 jaar). In Vlaanderen ligt de werkzaamheidsgraad op 75,2 procent en in het Pajottenland is die zelfs groter met 77,19 procent.
“Met Pepingen (80,7 procent) en Gooik (80,5 procent) zijn er zelfs twee gemeenten die het Vlaamse streefdoel van 80 procent al halen. Linkebeek (70,1 procent), Sint-Genesius-Rode (72,3 procent), Drogenbos (73,9 procent) en Sint-Pieters-Leeuw (74,9 procent) halen in de regio de laagste werkzaamheidsgraad. Niet toevallig zijn dit de gemeenten die grenzen aan Brussel. Onder andere de kennis van de taal kan hier een rol spelen.”
Lokale aanpak
Van Rompuy pleit ervoor om de problemen lokaal aan te pakken. “Er zijn al enkele Vlaamse initiatieven genomen, maar er zijn nog meer mogelijkheden die nu onderbenut blijven”, zegt hij. “De VDAB sluit strategische samenwerkingsovereenkomsten af met lokale besturen. Met actuele cijfers van de arbeidsmarkt kunnen dan doelgerichte acties uitgewerkt worden. Dan kunnen talenten op de juiste plaats aan de slag, krijgen werkgevers ook meer zicht op dat talent en heeft elke inwoner ook een perspectief voor zijn of haar loopbaan.”
Momenteel sleutelen Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw al aan een samenwerkingsovereenkomst met de VDAB. “Ik hoop dat er nog meer besturen volgen, want deze cijfers tonen duidelijk de verschillen aan in de streek”, besluit Van Rompuy.
Lees ook HLN.be