Vorig jaar werden 4 op 10 elektrische personenwagens in Vlaanderen ingeschreven in Vlaams-Brabant

Vorig jaar werden in Vlaanderen 34.740 elektrische wagens ingeschreven. Opvallend is dat Vlaams-Brabant hier een belangrijke koploper is. 14.352 of ruim 41% van deze inschrijvingen vonden plaats in de provincie. Dat blijkt uit informatie opgevraagd door Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy en collega Sofie Mertens (cd&v) bij Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open vld). “De provincie Vlaams-Brabant heeft een centrale ligging. Inwoners wagen zich sneller aan een elektrische variant omdat de af te leggen afstanden vaak kleiner zijn. Daarenboven telt de provincie heel wat ondernemingen. Uit de cijfers blijkt dat het vooral ondernemingen zijn die kiezen voor dit elektrisch model,” analyseren Van Rompuy en Mertens.       

De populariteit van de elektrische wagens kwam de afgelopen jaren in een echte stroomversnelling. Vijf jaar geleden (in 2018) betrof het aantal inschrijvingen in Vlaanderen amper 3.257. In Vlaams-Brabant 957. “Dat is uiteraard een positieve evolutie. Ook in de toekomst moeten we de aankoop, in functie van onze klimaatdoelstellingen, blijven stimuleren. Belangrijk hierbij is onder andere een snelle en efficiënte uitrol van de laadpaleninfrastructuur. Toch ziet cd&v vooral in de aankoopprijs een cruciale drempel,” vervolgen Van Rompuy en Mertens. 

Van de 34.740 elektrische wagens werd 47% aangekocht door ondernemingen, 35% is een leasingwagen en amper 18% door particulieren. Volgens Van Rompuy en Mertens hoeft dit niet te verbazen. De aankoop van een elektrische wagen (zelfs tweedehands) blijft vrij duur en is voor een modaal gezin moeilijk te betalen. Als provincie met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner is Vlaams-Brabant hier in het voordeel. Minister Lydia Peeters wenst daarom een extra stimuleringsmechanisme uit te werken. Cd&v is evenwel kritisch. De constructeurs zullen hun prijzen hierop verder afstemmen. Daarenboven is de tijd tussen de aankoop en de stimulans veelal te lang.  

Reportage verschenen op RINGtv.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer