Vier tactische tips voor CD&V

  1. De oranje-blauwe coalitie moet afspreken om geen wisselmeerderheden aan te gaan zonder de steun van alle drie de regeringspartners. Zo niet, worden de burgers de komende maanden getrakteerd op het ene proefballonnetje na het andere, dat dezelfde dag nog doorprikt wordt. Zo herstellen we het vertrouwen in de parlementaire democratie niet. Een half jaar zonder gekibbel tussen regeringspartners, dat zou pas een opsteker zijn voor het vertrouwen in de politiek!
  2. De werking van de Vlaamse regering mag niet beïnvloed worden door de uittrede van de N-VA op federaal vlak. CD&V zal niet toelaten dat de oppositie-aanvallen van N-VA op federaal vlak enige invloed hebben op het gezamenlijk werk in de Zweedse coalitie op Vlaams niveau.
  3. Nu er op rechts een opbod bezig is, moet CD&V het centrum terug claimen. Let wel, het imago van de ‘verantwoordelijke bestuurspartij’ zal niet volstaan! Daarom stelde ik recent in een andere blog al een duidelijk inhoudelijk ‘verhaal’ voor CD&V voor.
  4. De Wever wil de christendemocraten inwisselen voor de socialisten, net zoals in Antwerpen. Hij laat verstaan dat hij de paars-gele coalitie uit Antwerpen graag wil doorrollen op Vlaams vlak. ‘In Vlaanderen kan je met de sociaal-democraten zeker besturen’, zegt hij zelfs luidop! Inhoudelijk heeft dit als consequentie dat de kans reëel is dat een paars-gele coalitie o.a. verplichte fusies zal doorvoeren, waarbij landelijke gemeenten bij steden gevoegd worden, om de lokale electorale kracht van CD&V onderuit te halen. Ze zullen er niet voor terugdeinzen om bijv. gemeenten van het Pajottenland bij Ninove of Aalst te voegen! Tien jaar na paars-groen moeten we daarom alles in het werk stellen om te voorkomen dat er opnieuw een ‘paarse’ coalitie aan de macht komt in Vlaanderen, maar deze maal met een streep geel. Vlaanderen heeft een sterke centrumpartij als CD&V nodig, meer dan ooit!

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer