Verkiezingen in Tunesië

Sinds donderdag ben ik in Tunesië als waarnemer voor de OVSE bij de eerste democratische verkiezingen sinds het uitbreken van de Arabische revolutie, en de eerste in de Arabische wereld sinds 1950! Er is hier een omwenteling aan de gang die even ingrijpend is als de Val van de Berlijnse Muur. Zondag vinden de verkiezingen plaats.

Ik was nog geen minuut in Tunis … en de radio berichtte de dood van Kaddafi. Getoeter en vreugde alom. Toch is het hier erg rustig en vreedzaam.

Als waarnemers zijn we de ‘ogen en oren’ van de internationale gemeenschap. Het kiesdistrict waar ik de kiesverrichtingen zal volgen, ligt in de hoofdstad Tunis, meer bepaald hier:


Grotere kaart weergeven

Zondag om 6u ‘s morgens volgen we de opening van een kiesbureau. Daarna gaan we de stemming na in 10 andere kiesbureaus in ons district. Om 19u sluiten de kiesbureaus en houden we de telling van de stemmen in het oog. Waarnemers zijn evenwel geen verkiezingspolitie. We lezen niemand de les. We stellen enkel vragen. En eventuele onregelmatigheden noteren we in ons verslag voor de OVSE. Maandag maakt de OVSE haar inschatting bekend van hoe vrij een eerlijk de verkiezingen zijn verlopen. Dit versterkt het vertrouwen van de bevolking in de legitimiteit van de verkiezingen.

Er komen meer dan 100 partijen op, en meer dan 1000 individuele kandidaten. In een welbepaald district staan maar liefst 98 partijen op de lijst! Toch blijft het redelijk overzichtelijk. Het grootste stembiljet is er niet groter dan 50 op 50 centimeter. In België zijn de biljetten vaak groter!

De kiescampagne is amper zichtbaar in het straatbeeld want publicitaire affiches zijn verboden om de gelijkheid tussen partijen te bewaken. Vandaag toont mijn taxichauffeur wel fier de verkiezingsfolders die hij al ontvangen heeft. De democratische revolutie kan beginnen …

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer