Tegenbegroting

‘Wat is uw alternatief?’ op die vraag bleef de oppositie de voorbije weken het antwoord schuldig. In debatten kwam men niet verder dan wat casuïstiek zoals ‘snoeien in de regionale luchthavens’.

Zonder alternatieve begroting vanwege de oppositie strandt elk debat in een opbod aan nieuwe beloftes, die geen enkele partij waar kan maken omdat er geen geld voor is. Onrealistische voorstellen tasten de geloofwaardigheid van de gehele politiek aan. Het moet anders. En het kan anders.

Om loze beloften tijdig te doorprikken, werden de voorbije campagne – voor het eerst – alle verkiezingsprogramma’s doorgerekend door onafhankelijke experts. Zowat alle partijen en commentatoren waren het er over eens dat de kiezer hierdoor een beter geïnformeerde keuze kon maken. Het kwam ook de kwaliteit van het politieke debat ten bate, evenals de geloofwaardigheid van alle partijen. Die lijn moeten we ook na de verkiezingen doortrekken.

In Nederland bestaat al vele jaren de traditie dat oppositiepartijen nadat de regeringsbegroting wordt voorgesteld op Prinsjesdag een zogenaamde ‘tegenbegroting’ indienen. Toen de Nederlandse SP enkele weken geleden weigerde een tegenbegroting in te dienen, kwam ze dermate onder vuur te liggen dat het een week later alsnog een tegenbegroting indiende om haar geloofwaardigheid te herstellen! Deze tegenbegrotingen worden zelfs nagerekend door het onafhankelijke Nederlands Centraal Planbureau.

Dit moet ook in het Vlaams Parlement kunnen. Het reglement van het Vlaams Parlement moet aangepast worden om het mogelijk te maken voor de oppositiepartijen om – nadat de regeringsbegroting is ingediend – een tegenbegroting in te dienen. Ik begrijp uit debatten die ik de vorige dagen voerde dat alvast parlementsleden van  Sp.a en Groen hier voor open staan. Het Rekenhof kan de tegenbegrotingen dan doorrekenen. Pas dan zal de burger echt kunnen kiezen tussen geloofwaardige alternatieven. En is dat niet de essentie van het parlementaire debat?

Zolang er geen geloofwaardige tegenbegrotingen kunnen worden ingediend, blijft de burger zitten met een TINA-begroting: ‘There Is No Alternative’ …

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer