Peter Van Rompuy dringt aan op een studie over buitenlands zeggenschap in Vlaanderen

Fractievoorzitter Peter Van Rompuy (cd&v) dient in het Vlaams parlement een Conceptnota in om het buitenlands zeggenschap in Vlaanderen te analyseren. Al enkele jaren is er bijzondere aandacht voor het buitenlands zeggenschap binnen bedrijven. Wegens de strategische agenda worden investeringen vanuit China hierbij met argusogen gevolgd. De poging van het Chinese staatsbedrijf State Grid om in 2016 een participatie te nemen in distributienetbeheerder Eandis wakkerde deze waakzaamheid ook in Vlaanderen aan. “In 2018 bestudeerde het Vlaams Departement Economie, Wetenschap & Innovatie (EWI) het buitenlands zeggenschap binnen Vlaamse bedrijven. De evoluties van de afgelopen jaren wijzen erop dat een geactualiseerde versie noodzakelijk is. We merken dat China niet alleen pogingen onderneemt om participaties te bekomen in Vlaamse bedrijven, maar ook in onze strategische infrastructuur zoals havens. Daarenboven moet onze waakzaamheid verder gaan dan China. Zo maakt de oorlog in Oekraïne duidelijk dat we bv. ook aandacht moeten hebben voor het Russisch eigenaarschap,” motiveert Van Rompuy zijn Conceptnota. 

De meest recente cijfers duiden op een exponentiële groei van de Chinese inmenging binnen Vlaamse ondernemingen. 124 Vlaamse bedrijven zijn voor minstens 50% in handen van een Chinese eigenaar. Deze 124 bedrijven stellen 8.036 werknemers te werk en creëren 799,3 miljoen euro bruto toegevoegde waarde. Bij de studie van EWI uit 2018 betrof het slechts 23 ondernemingen.

De Vlaamse economie wordt gekenmerkt door een open karakter. De strategische ligging van Vlaanderen, alsook het sterk logistiek netwerk dragen hier zeker toe bij. De aantrekkingskracht voor buitenlandse investeerders is dan ook een grote troef voor de welvaartcreatie in Vlaanderen. Toch is, gezien de actuele evoluties, een gezonde waakzaamheid geboden. Een duidelijke analyse van de huidige situatie kan ons hierbij nieuwe inzichten geven,” geeft Van Rompuy mee. 

Er is uiteraard meer nodig om de Vlaamse strategische sectoren en infrastructuur te beschermen. Daartoe keurde het overlegcomité in juni 2022 een samenwerkingsakkoord goed voor de uitwerking van een interfederaal screeningsmechanisme. Het screeningsmechanisme beoogt een onderzoek van buitenlandse directe investeringen. De federale overheid en de regio’s werken op vandaag aan een verdere verfijning van dit akkoord. 

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer