Obamania: met deze man wordt het anders!?

Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik wou dat ik een Amerikaan was …

… om deel uit te maken van de campagneploeg van Barack Obama, en niet enkel omwille van de Obama-girl. Op zijn site klikte ik al op de knop “join”, zinloos. “Donate now” heb ik aan mij laten voorbijgaan. Ik wil de hitte van de strijd voelen, deel uitmaken van “the moment when the improbable became inevitable”, zoals hij het zelf verwoordde tijdens zijn overwinningsspeech in Iowa. Zijn naam klinkt, zijn woorden ook.

“Hope, we can believe in” is zijn slogan. Na zijn overwinning in Iowa begon hij met de woorden “They said this state would never fall” … Hoop, dat geloof dat bergen verzet, is wat hij belichaamd. En als Amerikanen op iets leven dan is het wel ‘hope … to get rich and famous’ (or die trying). Wie geloofde tot voor kort dat een zwarte president van de VS worden? (Ook al blijkt uit peilingen al een tijdje dat de drempel om een zwarte of vrouw als president te verkiezen zeer sterk gedaald is). Wie geloofde tot voor kort dat iemand met de (midden-) naam ‘Hussein’ president van de VS kan worden? Niemand.

En toch. Iowa ging voor de bijl. New Hampshire ligt voor het grijpen. In de landelijke peilingen: 10 procent los … een nieuwe Kennedy lijkt geboren. JFK, Clinton en Blair waren allen ongeveer 46 jaar toen ze de leiding van hun land op zich namen. Obama is … 46. Allen zijn ze buitengewone redenaars. Maar daar stopt de vergelijking.

Kennedy had al 8 jaar ervaring als senator. Clinton was 12 jaar gouverneur geweest en Blair had in 3 jaar tijd Labour grondig hertimmerd.Over Obama weten we één ding zeker: dat we van hem niets weten. Hij is amper 3 jaar senator. Zijn palmares is haast leeg. Wat we wel weten, is dat hij een uitstekend pokerspeler is (Nixon ook en die bekostigde met de winst grotendeels zijn eerste parlementscampagne). “Een politicus drukt zich eerst en vooral uit door zijn daden”, zei Mitterrand. Obama’s boodschap van ‘hoop op verandering’ bestaat enkel in woorden en lettergrepen, op flinterdun papier.

Iowa en New Hampshire zijn goed voor ongeveer 60 stemmen, terwijl op Supertuesday – 5 februari – 2200 stemmen verdeeld worden. Nochtans slaagden slechts 2 kandidaten er in de na-oorlogse periode in president te worden zonder New Hampshire te winnen: Truman en … Bill Clinton, ‘the come-back kid’.

Hillary richt haar pijlen vooral op Barack’s onervarenheid. En dat hij “een goed debat met zichzelf zou kunnen voeren”, een kontdraaier dus. Hillary staat voor maatregelen.

Obama staat voor ideeën. Mensen komen in beweging voor ideeën, dromen, idealen, niet voor concrete maatregelen. Daarnaast tracht hij zijn gebrek aan ervaring op te vangen door zich te omringen met ervaren ex-medewerkers van … Bill Clinton. Hij schildert Hillary als de verzinnebeelding van het status quo. En presenteert zichzelf als de belichaming van de zucht naar verandering die bij de Amerikaanse bevolking leeft, nu ze Bush na 8 jaar haast uitspuwen.
Barack’s en Hillary’s imago is tegengesteld. Hun programma identiek, inclusief een forse verhoging van de defensieuitgaven.

Belangrijke thema’s in deze verkiezingen zijn huisvesting en gezondheidszorg. Irak is haast bijzaak. Maar veruit het belangrijkste thema is de economie. De VS kijkt mogelijk zelfs tegen een recessie aan. Hillary heeft nog één maand om het tij te doen keren. Als ze er in slaagt zich te profileren als de enige kandidaat met de ervaring en daadkracht om de economie terug op de rails te krijgen, heeft ze nog een kans. Zoniet, “she’s toast”. Bill versloeg Bush Senior met de legendarische woorden: “it’s the economy, stupid!” Herhaalt de geschiedenis zich? Bill zelf is ondertussen in de strijd gegooid.

Wat op dit ogenblik vooral telt, is of hij als een Kennedy een wind kan zijn die het politieke vuur bij de jeugd van zijn tijd aanwakkert. Idolen doen – meer dan ooit tevoren – bij een jonge generatie een (politieke) droom ontwaken. Zoals hij zelf zegt, de droom van een president “who does not tell you what you wanna hear, but what you need to know”.

Das kampfschwein, het campagnebeest in mij wordt weer helemaal wakker!

1 reacties On Obamania: met deze man wordt het anders!?

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer