Nieuwe kracht voor Leuven

Deze week rolt de RedBall door Leuven. Deze gigantische bal nodigt uit om naar de mooiste plekken van Leuven te kijken vanuit een verfrissend perspectief. Onopgemerkte mogelijkheden worden plots zichtbaar … Het belichaamt de creativiteit in elk van ons, zo vat het cultuurcentrum 30cc dit kunstwerk krachtig samen. De eeuwenoude pracht van Leuven krijgt zo een springlevende tint. Het is een geslaagd samenspel tussen traditie en verandering. Leuven heeft nood aan zulke projecten. Meer van dit!

RedBall geeft op een humoristische uitdrukking aan een originele visie op de stad. Vanuit eenzelfde kijk op Leuven wil ik graag mijn schouders mee onder de toekomst van de stad zetten. Een Orange Ball voor Leuven 😉 Ik wil inspelen op onopgemerkte kansen dankzij creatieve ideeën van de Leuvenaars zelf om de levenskwaliteit voor de inwoners ook in de toekomst veilig te stellen.

Ik leerde Leuven kennen en appreciëren als student … en bleef ook nog een jaartje ‘plakken’. Na een intermezzo in Brussel, keerde ik twee jaar geleden terug naar Leuven. Als lijstduwer voor CD&V hoop ik nu iets terug te kunnen geven aan de stad. Als nieuwe kracht zijn dit de strijdpunten waarmee ik Leuven vooruit wil duwen!

LEVEN

 • Meer kinderopvang! Er wordt onderzocht of inwoners van Leuven voorrang kunnen krijgen op zij die hier enkel werken.
 • Op alle stadspleinen moet groen domineren op grijs.
 • De kennis van het hoger onderwijs en de werkkracht van studenten wordt beter ingezet ten voordele van de stad (proefprojecten rond mobiliteit, deelname aan lokaal vrijwilligerswerk, …)

WONEN

 • Betaalbaar wonen: bij nieuwe bouwprojecten legt de stad op dat minstens 1/5 woningen een ‘bescheiden en betaalbaar’ moet zijn (grond- en pandendecreet).
 • Tegen 2015 is er nood aan 3.500 extra studentenkoten. Om de levenskwaliteit van inwoners en studenten niet onnodig te belasten komen er best geen grootschalige ‘studentenkazernes’ in de stadskern of ‘Olympische studentendorpen’ in de deelgemeenten.
 • Het historisch karakter van de stadskern blijft nood hebben aan bescherming:
  • Geen torengebouwen in de historische delen van de binnenstad;
  • Ook nieuwbouw moet het historisch karakter van de omgeving respecteren;
 • Om de veiligheid te verhogen komen er op gepaste tijdstippen extra controles op de invalswegen.
 • In Leuven leven mensen van een 154 verschillende nationaliteiten. Leuven moet een gastvrije stad blijven, die ook fier is op haar eigenheid en taal.
 • De begroting moet onder controle blijven, zodat kosten niet doorgeschoven worden naar de volgende generaties.  Op die manier kan er voldoende ruimte blijven om o.a. de stijgende nood aan woonzorgcentra op te vangen.

WERKEN

 • De stad steekt nog een tandje bij om de wisselwerking tussen het onderwijs, onderzoekscentra, ondernemingen en overheid te dynamiseren, zoals bijvoorbeeld door de creatie van een cluster aan ondernemingen actief rond gezondheidszorg. Zo creëren we de jobs van morgen.

BEWEGEN

 • In de binnenstad moet de fiets voorrang krijgen op de auto. Meer fietsenstallingen en kleinere bussen, graag!
 • Het universitaire ziekenhuis is in volle expansie. Om de druk op het wegennet te verlichten, komt er een verbinding van Gasthuisberg met het station zonder file, bijvoorbeeld via een lightrail.
 • De spitsuurtreinen van en naar Brussel zitten vaak eivol. We pleiten bij de NMBS voor meer verbindingen (GEN).

GENIETEN

 • In elke deelgemeente komt een ontmoetingsplaats waar kinderen veilig kunnen spelen, terwijl ouders kunnen genieten van een terrasje. Goed voor kinderen, ouders en horeca!
  • De hangars op de Centrale Stelplaatsen (Kop van Kessel-Lo) bouwen we om tot de ‘mini-Tour & Taxis’ van Leuven, met ruimte voor gezelligheid en ondernemen.
 • Leuvenaars genieten al van een breed en kwalitatief hoogstaande aanbod aan culturele activiteiten. Maar naast de klassiekers, die ook een duwtje in de rug zijn voor de lokale middenstand, is er nood aan vernieuwende culturele events.
 • Net zoals in Gent, ontwerpt een lichtarchitect een lichtplan waardoor het prachtige Leuvens erfgoed maximaal tot haar recht komt.
 • Hoog tijd ook voor een Bierbeleveniscentrum in de hoofdstad van het bier!

Leuven scoort steeds in de Vlaamse top 3 wat betreft kwaliteit van leven! Het is goed leven in Leuven. We moeten er evenwel over waken dat Leuven niet het slachtoffer wordt van haar eigen succes. De groei van de stad stelt ons voor cruciale uitdagingen. Denk maar aan betaalbaar wonen, vlot verkeer, de bevolkings- en studentenaangroei, vergrijzing, pendel naar Brussel, overlast en klimaat.

De keuzes die we als antwoord hierop maken, zullen de toekomst van Leuven voor lange tijd bepalen. Ik geloof rotsvast dat Leuven de troeven in handen heeft om de groei te blijven combineren met een stijgende levenskwaliteit. Met uw steun wil ik alle – soms onopgemerkte – kansen helpen waar maken met creatieve ideeën, en zo mee mijn schouders te zetten onder de toekomst van onze mooie stad.

Heeft u zelf creatieve voorstellen om te bouwen aan de toekomst van Leuven?

Aarzel niet mij te contacteren!

Peter

Lijstduwer CD&V Leuven

1 reacties On Nieuwe kracht voor Leuven

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer