Macron, een toekomst voor het centrum

Is het nog mogelijk om met een genuanceerde centrumvisie de kiezer aan te spreken in tijden van polarisering op rechts en links? In de zoektocht naar een antwoord op het populisme van Trump, Wilders of Le Pen menen sommigen dat het centrum zich rechtser moet opstellen. Zoals het CDA in Nederland. Maar van de 35 zetels die de twee Nederlandse regeringspartijen (VVD en PvdA) verloren, wist het CDA er slechts 5 te heroveren (13%). Anderen menen dan weer dat een tegenreactie op links nodig is. Daarbij verwijzen ze naar het succes van Jesse Klaver van GroenLinks. Ondanks de sterke groei, wist GroenLinks slechts 9% van de Nederlanders te overtuigen. De Nederlandse regeringsvorming kondigt zich nu erg moeilijk aan, omdat de partijen rond de tafel verder naar rechts of naar links zijn opgeschoven. Een brede centrumpartij had de regeringsvorming heel wat eenvoudiger kunnen maken.

Macron, het centrum van de toekomst?
Eenzelfde polarisering lijkt zich voor te doen in Frankrijk. Lijkt. Want daar maakt Macron de omgekeerde beweging. Hij leidt uit de polarisering op rechts en links niet af dat het centrum geen toekomst meer zou hebben, wel integendeel. Hij springt net in het gat dat de andere partijen laten, namelijk het centrum. Hij kiest resoluut voor de redelijke en gematigde kiezer die zich niet herkent in rechtse of linkse extremen. Tijdens het debat vorige maandag tussen de presidentskandidaten deed Macron geen straffe uitspraken. Hij was ook niet de beste debater. Toch won hij het debat volgens de kijkers, omwille van de geloofwaardigheid van zijn antwoorden. Hij had het over de nood aan ‘pragmatisme’, ’ni de gauche ni de droite’, meer aandacht voor ‘les classes moyennes’, … De nadruk lag op het realisme van zijn oplossingen, die trouwens vaak enerzijds-anderzijds zijn. ‘Zerotolérance’ ten aanzien van criminaliteit, maar wel ‘tolérance’ ten aanzien van andere bevolkingsgroepen. Macron pleitte ook als enige kandidaat voor méér Europa (‘niet het probleem, maar de oplossing’) en de vrijhandel (inclusief CETA). En hij hamert op het belang van de ‘le travail’ om vooruit te geraken in het leven, een waarde die alle Fransen delen.

De stille meerderheid van de burgers is het constante gebekvecht tussen politici meer dan moe. Ze hebben gezien hoe polarisering de politieke besluitvorming in landen als het VK en de VS dreigt lam te leggen. Deze redelijke burgers willen redelijke oplossingen, en geen slogans. Ze willen hervormingen die de economische stilstand doorbreken, zonder roekeloze avonturen. Ze willen meer bescherming, maar zonder de rechtsstaat te ontmantelen. Die groep van redelijke burgers is opnieuw bereid te luisteren naar genuanceerde oplossingen voor complexe problemen, kortom naar een geloofwaardige en eigentijdse centrumpolitiek.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer