Maakt brons gelukkiger dan zilver?

De Belgische Evi Van Acker zag er gelukkiger uit met de bronzen olympische medaille in het zeilen dan de Nederlandse Bouwmeester met het zilver. Waarom? Waarom is de winnaar van brons doorgaans gelukkiger met een medaille dan de winnaar van zilver? Is het omdat Nederlanders van nature ambitieuzer zouden zijn dan de Belgen?

Neen, de eerste ‘wint’ brons. De tweede ‘verliest’ goud. Mensen beoordelen hun eigen status ten aanzien van zij die het dichtst bij hen staan. Bouwmeester staat vlak naast het hoogste trapje. Van Acker is blij dat ze de vierde plaats net achter zich liet …

Hetzelfde principe verklaart ook waarom bijvoorbeeld bij de eenmaking van Duitsland het inkomen van de Oost-Duitsers scherp de hoogte in schoot, maar hun geluksgevoel daarentegen daalde. De vergelijking met de veel rijkere Westduitsers werkte voor veel Oostduitsers deprimerend.

Om dezelfde reden blijkt uit onderzoek dat in zowat alle landen ter wereld mensen met een hoger inkomen doorgaans iets gelukkiger zijn dan mensen met een lager inkomen. Maar een welvarend land is gemiddeld niet gelukkiger dan een arm land! [althans voor landen die zich gemiddeld boven de armoedegrens bevinden] In de economie heet dit fenomeen de ‘Easterlin’-paradox.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer