?In 2022 ruim 231 miljoen euro Vlaamse Middelen voor Mobiliteit en Openbare werken in Vlaams-Brabant

Fragment @ Ringtv.be

Het geïntegreerd investeringsprogramma (=GIP) voor 2022 voorziet meer dan 231 miljoen euro Vlaamse middelen voor investeringen in mobiliteit en openbare werken in Vlaams-Brabant. “Onze provincie heeft omwille van de luchthaven van Zaventem, de Ring rond Brussel en de Vlaamse Rand veel doorgaand verkeer. In kader van een vlotte doorstroom, veiligheid en de optimalisatie van duurzame vervoersmodi zijn blijvende investeringen dan ook noodzakelijk”, aldus Vlaams Fractievoorzitter Peter Van Rompuy die de cijfers voor ons analyseerde.  

Het departement Mobiliteit en Openbare werken publiceerde te weken geleden het definitieve geïntegreerd investeringsprogramma voor 2022. Dit programma bevat de budgetten die worden vrijgemaakt voor infrastructuurprojecten. Het gaat hier over projecten voor vracht- en personenverkeer, openbaar vervoer, fietsen, binnenvaart en waterbeheersing. Uit dit GIP blijkt dat er in 2022 exact 231.128.000 euro geïnvesteerd wordt in Vlaams-Brabant. Met dit budget worden voorbereidende studies, onteigeningen en natuurlijk ook effectieve werken gefinancierd.

De eerste grote som van 103 miljoen euro komt in handen van De Werkvennootschap die o.a. de leiding heeft in het project ‘Werken aan de Ring’. Zo zal er 44.5 miljoen euro geïnvesteerd worden in voorbereidende (studies, onteigeningen) en effectieve werken aan de R0-Noord en de R0-Oost. Daarnaast gaat er 58.5 miljoen euro naar o.a. quick wins in Bertem, Overijse, Tervuren en Zaventem; de uitrol van het Brabantnet in Grimbergen en studies/onteigeningen in kader van de uitrol van hoppinpunten.

De tweede grote som van 98.5 miljoen euro gaat naar het Agentschap Wegen en Verkeer, dat er diverse lokale projecten mee financiert. Voor het arrondissement Leuven bestaat dit onder meer uit 1.8 mio euro voor de herinrichting van de afrit 20 (Vuntcomplex) in Leuven, 4.9 mio euro voor werken (nieuwe rioleringen, onderhoud aan het wegdek en veiligere fietspaden) op de Diestsesteenweg/Staatsbaan in Bekkevoort & Tielt-Winge en 2.2 mio euro voor de inrichting van een parking langs de E40 in Boutersem. Voor het arrondissement Halle-Vilvoorde wordt er o.a. 7 mio euro vrijgemaakt voor de herinrichting van Woluwelaan (R22) in Machelen. Daarnaast gaat er 700.000 euro naar studies en onteigeningen in functie van de werken aan de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw en 2 mio naar fietspaden op de N6 in Halle. Daarnaast gaat er 38.5 mio euro naar structureel onderhoud van wegen en fietspaden, de aanpak van zwarte punten, het aanpassen en vernieuwen van signalisatie en verkeerslichten, etc. in heel de provincie.

Tot slot gaat de derde som van 12.4 miljoen euro naar De Lijn en de vierde som van 17 mio naar De Vlaamse Waterwegen die er herstellingen (of de aanleg) van bruggen, jaagpaden en oevers mee financiert.

Met een bedrag van 231 mio zetten we opnieuw een stap vooruit richting een vlotte, veilige en slimme Vlaams-Brabantse mobiliteit. Ik zal de realisatiegraad van de projecten in onze provincie dan ook grondig monitoren zodat we niet verzanden in aankondigingspolitiek”, besluit Van Rompuy.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer