Hoe sport wél trendy kan zijn

Jacques Rogge zegt vandaag in een krant: ‘Doping en gokken krijgen we onder controle. De échte bedreiging is de inactiviteit van de jeugd, waardoor sport niet langer trendy is’.

Als dit al waar zou zijn, dan is het in ieder geval iets dat we kunnen veranderen.

Begin 2000 groeide in Groot-Brittannië obesitas bij jongeren uit tot een ‘big fat problem’. Toenmalig eerste minister Tony Blair kondigde prompt een actieplan aan. Enerzijds, haalde hij de stok boven en gaf hij sport een meer verplicht karakter in het onderwijs. Anderzijds, haalde hij ook een wortel boven en kondigde hij ‘the decade of sports’ aan. In 10 jaar tijd wou hij de drie grootste sportevenementen naar het Verenigd Koninkrijk halen.

In 2002 vonden de Commonwealth Games plaats in Manchester. Manchester maakte van de gelegenheid gebruik om haar infrastructuur te moderniseren. En sindsdien is de oude textielstad aan een sterke economische revival bezig.

Vorig jaar moest Groot-Brittannië – als bakermat van het voetbal – evenwel nog de duimen leggen voor Rusland en Qatar (!) voor de organisatie van de Wereldbeker Voetbal in 2018 en 2022 (het meeste bekeken sportevent ter wereld).

Maar het VK haalde wel al eerder de Olympische Spelen binnen, die over enkele dagen beginnen. (Met Mc Donalds als sponsor … tot en met 2020)

Tijdens het ‘decade of sports’ werd ook het wielerteam SKY opgericht, dat expliciet als ambitie heeft om ‘in 5 jaar tijd voor het eerste een Brit tot winnaar van de Tour de France te kronen.’ Over enkele dagen zal de Brit Bradley Wiggins (met Froome als tweede) in het geel over de kasseien van de Champs Elysée fietsen …

En hoe zit het nu met de obesitas cijfers in het VK?

Inactiviteit en obesitas zijn dus geen fataliteit. En sport kan nog altijd trendy zijn!

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer