Franstalige ruk naar centrum

De Parti Populaire haalt in Brussel vanuit het niets 8,8 % . Dit voorspelde ik drie maand geleden al op deze blog:

‘Brussel is rijp voor een nieuwe partij die het gat op ‘rechts’ opvult. De partij van Fortis-advocaat Modrikamen – Parti Populaire – was bij de eerste peiling al goed voor 3,3 % van de stemmen. 3,3 % die de MR op termijn zullen verplichten hun centrum(–linkse) positie in te ruilen voor centrum-rechts. Maar ook de PS moet uitkijken. Het zijn vooral de armen die getroffen worden door criminaliteit. Een ‘fait divers’ kan grote gevolgen hebben …’

De recente dramatische moord op de vrederechter en griffier plaatst veiligheid terug bovenaan op de politieke agenda en de PP hoog in de peilingen. Het failliet van de veiligheidspolitiek in Brussel zal de Franstalige politiek de komende 10 jaar op haar grondvesten doen daveren. Het is het definitieve einde van de fel overdreven linkse stem in Franstalige België, niet alleen ten aanzien van Vlaanderen, maar ook binnen de Europese context. Een ruk naar rechts, of beter naar het centrum (want MR én PS zullen op termijn de PP wel moeten volgen in een kordater veiligheidsbeleid).

Daarenboven zal Europa binnenkort ook op budgettair vlak de linkse Franstalige partijen dwingen naar het centrum op te schuiven. Indien zij niet meegaan in het zware besparingsplan dat de EU ons land ongetwijfeld zal opleggen, zullen de financiële markten zonder enig uitstel de sanctie toepassen: een stijgende rente op de Belgische obligaties.

En op communautair vlak blijkt uit de peiling dat Milquet opnieuw de verkiezingen niet wint (daarenboven moet Madame Non in ieder geval al haar voorzitterszetel aan Lutgen laten na de verkiezingen). En de Franstalige kiezer zal er ook voor zorgen Reynders (en dus ook Maingain) zijn rijk uit is. Zijn mogelijke opvolger Charles Michel noemt Maingain nu al ‘een van onze 23 kamerleden’. En Big Loulou speecht in heel Wallonië over ‘extra bevoegdheden en responsabilisering zullen voor Wallonië een spiegel zijn, die ons alleen sterker zal maken’.

Het zal ook na 13 juni moeizaam verlopen en lang duren, maar er wachten mogelijk wel onverwachte kansen op een evenwichtiger federaal politiek landschap …

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer