Een nieuwe federale regering kan enkel met een Vlaamse meerderheid

Nu de regionale regeringen zijn gevormd en in gang geschoten, is er werkelijk geen enkel excuus meer om niet snel een nieuwe federale regering te vormen. De komende weken zullen N-VA en PS elkaar moeten vinden. De lijm tussen beide partijen kan bestaan uit de koppeling van een kordaat migratiebeleid aan een sterkere sociale zekerheid. Zulke paars-gele regering beschikt ook over een meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep.

Laat het klaar en duidelijk zijn dat paars-groen geen alternatief kan zijn. Een regering met o.a. Ecolo aan boord is niet gewapend om de uitdagingen die voor ons liggen krachtdadig aan te pakken. Ik denk hierbij aan het op orde brengen van de begroting, de economische recessie bekampen en een kordaat migratiebeleid voeren. Ook een ambitieuze klimaatpolitiek is perfect mogelijk zonder groenen. Daarenboven kan een paars-groene coalitie niet rekenen op een meerderheid aan Vlaamse kant. De vorige regering zonder Vlaamse meerderheid – Di Rupo – stuwde de N-VA in 2014 naar 32% van de stemmen in Vlaanderen. Een nieuwe federale regering zonder meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep zou de weg plaveien voor het VB om in 2024 eenzelfde score neer te zetten. Een paars-groene regering staat immers gelijk met een linkse koers op het vlak van belastingdruk en migratie. Ecolo wil zelfs de vier-dagen werkweek invoeren, met loonbehoud! En wat als de volgende minister van migratie een groene zou zijn? Kortom, paars-groen zou de snelste weg zijn naar een ‘Vlexit-meerderheid’ voor de Vlaams-nationalistische partijen in het Vlaams parlement in 2024 …

De Wever en Magnette zullen het misschien niet graag horen, maar er bestaat geen alternatief voor paars-geel. De kiezer heeft de kaarten op 26 mei zo gedeeld dat de enig denkbare as voor een volgende federale regering bestaat uit de N-VA en de PS.

TINA. There Is No Alternative.

Het zou trouwens interessant zijn om deze vraag ook voor te leggen aan de zeven kandidaat-partijvoorzitters van CD&V: ‘Sluit u een federale regering zonder Vlaamse meerderheid uit?’ Ja of Nee.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer