Duwtjes voor de economie

Iedereen is op zoek naar hét wondermiddel om de economie te doen groeien, zonder de geldkranen van de overheid open te zetten. Wel, een nieuwe economische wetenschap maakt hierover furore. Obama en Cameron hebben zelfs al enkele jaren een speciale cel op hun kabinet die zich bezig houdt met ‘nudge’. Nudge betekent ‘een duwtje geven’ (in de goede richting). Door kleine ingrepen in overheidsoptreden kunnen we burgers motiveren om hun gedrag aan te passen.

Een praktisch voorbeeldje om bijvoorbeeld de belastingen beter te innen. Obama liet de brief gericht aan wanbetalers van autobelastingen in een meer begrijpelijke taal opstellen. Gevolg? Het aantal betalers verdubbelde. En als aan diezelfde brief een foto van de betrokken wagen werd toegevoegd … verdriedubbelde de betalingen! Kostprijs voor de overheid van deze maatregel? Nul. Wat zou de opbrengst zijn als we bijvoorbeeld onze Belgische belastingbrieven wat toegankelijker zouden opstellen?

Of willen we het energieverbruik verminderen? In de VS zullen autoconstructeurs niet langer moeten aangeven hoe veel liter benzine een auto verbruikt per 100 km, maar wel wat de verwachtte totale kostprijs aan benzineverbruik zal zijn in vijf jaar tijd. Deze licht aangepaste boodschap heeft een groot effect op het koopgedrag. Kostprijs voor de overheid? Nul. Opbrengst? Meer koopkracht voor de burgers, en minder milieuvervuiling.

Ook in andere domeinen dan economie kan ‘nudge’ nuttig zijn. Wil je obesitas aanpakken? Plaats meer spiegels in cafeteria. Wil je meer mensen doen intekenen op een pensioenplan? …

Waar wachten we op om ook in Vlaanderen en België een ‘nudge’ cel te lanceren? De economie kan wat duwtjes in de rug gebruiken …

1 reacties On Duwtjes voor de economie

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer