Balken-ende en de komst van Wilders

Waar vertrouwen ontbreekt, is een poging het over de inhoud eens te worden bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Zegt Balkenende in zijn (sterke) ontslagtoespraak.

Zonder vertrouwen kan niets overleven, zeker niet in de politiek. Vertrouwen is de eerste grondstof voor de broodnodige structurele hervormingen. Daarom zag Balkenende zich genoodzaakt zijn ontslag in te dienen.

BOS
Afghanistan was de aanleiding voor de val van de regering, maar niet de oorzaak. Bos heeft nooit de verkiezingsnederlaag in 2006 verteerd. Hij was de gedoodverfde volgende minister-president van Nederland. Hij kon niet verliezen. En toch zag hij op de verkiezingsmeet zijn droom uiteenspatten door een waanzinnige eind-jump van Balkenende.

Hoe slaagde Jan-Peter in deze jump? In 2001 kende de Nederlandse economie de laagste groei (lees: krimp) van de EU-15! Balkenende hervormde daarom in 2003 het werkloosheidsstelsel en de gezondheidszorg. Hij legde toen mee de basis voor de sterke economische fundamenten (export) die Nederland vandaag nog geniet.

Maar hij betaalde zijn politieke moed cash. De steun voor zijn regering klapte ineen. Maar wanneer drie jaar later de vruchten van de hervormingen zichtbaar werden …

… schoot het vertrouwen in de regering-Balkenende als een komeet omhoog in de peilingen.

Daarmee is nogmaals aangetoond dat de tweede grondstof voor hervormingen tijd is, tijd tussen twee verkiezingen.

FORTUYN
En in 2002 schoot Balkenende – opnieuw vanuit het niets – voorbij Fortuyn (die 9 dagen voor de verkiezingen werd vermoord). Lijst Pim Fortuyn werd net niet de grootste partij van Nederland.

WILDERS
Vandaag is de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders de tweede partij van Nederland, na het CDA.

Door de regering te laten vallen naar aanleiding van Uruzgan neemt Bos een enorm politiek risico. Ik geloof dat de Nederlanders het niet zullen waarderen dat in volle economische crisis de regering valt over – de facto – een persoonlijke vete (‘mislukt huwelijk’ volgens NRC.nl). Het regeringsakkoord over de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 zal de stemming in het parlement niet meer halen, evenals de besparingsoefening van35 miljard euro …

Na 8 jaar Balkenende is het best denkbaar dat – ondanks zijn onmiskenbare daadkracht – Nederland moe gekeken is op Jan-Peter.

Het veld ligt open voor … Geert Wilders. En dus voor jaren politieke instabiliteit.

Tijdens de jaren ’70 kende België vijf federale verkiezingen in 10 jaar tijd … we betalen vandaag nog voor de staatsschuld die toen werd opgebouwd. Gaat Nederland dezelfde weg op?

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer