Als verkiezingswaarnemer in Turkije

Dit weekend was ik in Istanbul als waarnemer voor de parlementsverkiezingen in Turkije. De verhalen over Erdogan die verkozen zou worden tot de ‘Poetin’ van Turkije deden het ergste vermoeden. Zelfs mijn collega uit het Duitse parlement (en van Turkse origine) was er van overtuigd dat de verkiezingen gemanipuleerd zouden worden.

Het omgekeerde bleek waar. In werkelijk elk kiesbureau was een vertegenwoordiger van elke partij aanwezig. Allen bleven tot de laatste stem geteld was. Ze hadden zelfs een speciale app ontwikkeld waarop het resultaat van elk stembureau werd ingegeven en centraal verwerkt. Op de website met de officiële resultaten werden ook deze tellingen door de partijen zelf vermeld. Ook de burgerbeweging van de protesten op het Taksimplein had duizenden vrijwilligers op de been gebracht om overal de telling na te gaan. Mijn Duitse collega zei aan het einde van de dag ‘Ik heb mij vergist. De verkiezingen zijn eerlijk en vrij verlopen, en ik heb zelfs een springlevende burgerbeweging gezien.

Ondanks het feit dat de media al enkele jaren hevig wordt gecensureerd, verloor de AKP haar absolute meerderheid (-8 procent). Het moet vanaf nu de macht delen met een coalitiepartner. Turkije bewijst dat het een moslimland is met een veerkrachtige democratie. Het is Rusland niet. Niemand kan er zomaar alle macht naar zich toetrekken. Erdogan zal geen ‘Poetin’ worden. Integendeel, Turkije toonde dit weekend dat het nog steeds een voorbeeld kan zijn voor de rest van het Midden-Oosten.

Ook ik was aangenaam verrast. Ik heb vastgesteld dat Turkije moderner is dan ik had gedacht. Er is een brede middenklasse gegroeid, die niet toestaat dat haar burgerlijke vrijheden beknot worden. In Istanbul en Ankara zag ik een erg gematigde moslimgemeenschap, en zelfs amper hoofddoeken.

De volgende maanden worden wel nog spannend. Met wie kan er een coalitie gevormd worden, of stuurt Erdogan aan op nieuwe verkiezingen? In ieder geval heeft de Turkse bevolking definitief een streep getrokken onder het machtsmisbruik van de laatste jaren. Een nieuw elan voor een modern Turkije is ook in het belang van Europa.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer