“Ik zal hen aanmoedigen om te doen wat ze maar willen”. Met die woorden heeft Trump deze week het vertrouwen van de EU in de NAVO zwaar ondermijnd. Maar het grootste probleem is dat hij sinds kort hierin ook gevolgd wordt door de Republikeinse fractie in het Amerikaans parlement. Of Trump herkozen raakt of niet, als Europeanen kunnen we er niet langer blind op vertrouwen dat de VS ons te hulp zal schieten indien Rusland één van de NAVO-lidstaten aanvalt.

Ook het verhogen van de bijdrage door de Europese lidstaten aan de NAVO volstaat duidelijk niet langer om terug te kunnen vertrouwen op de steun van de VS. De voorbije vijf jaar is de Europese bijdrage aan de NAVO stelselmatig gestegen. En de financiële steun van de EU aan Oekraïne is intussen groter dan die van de VS. Het debat gaat dus niet langer om meer financiële steun aan de NAVO. Het probleem is dat de Amerikaanse politiek steeds meer op zichzelf terugplooit.

Op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen hebben we vanuit de EU geen vat. Hoe de EU zichzelf organiseert natuurlijk wel. De EU kan nu niet anders dan haar eigen lot in handen nemen, ook op militair vlak. Daarom verbaast het mij dat een defensie-specialist als Theo Francken blind blijft vertrouwen op de NAVO en meer Europese integratie op het vlak van Europese defensie afdoet als een ‘luchtkasteel’. Maar ook de progressieve partijen moeten hun terughoudendheid ten aanzien van defensie durven herzien! Ondanks de opwaartse trend staat ons land nog steeds voorlaatste qua defensie-uitgaven. Op Europees niveau moet in de eerste plaats de versnippering van militaire middelen worden aangepakt. Dat was in het verleden al te vaak geen succesverhaal omdat de nationale belangen bleven primeren. De weg naar een meer efficiënte Europese samenwerking op militair vlak is dus nog bijzonder lang, maar alles begint bij de politieke wil bij de nationale regeringsleiders in Berlijn, Parijs en andere hoofdsteden. Poetin en Trump hebben op dat vlak de geesten doen rijpen.

De grootste bedreiging voor een sterkere Europese defensie is en blijft evenwel de opmars van Poetin-vriendelijke partijen binnen Europa. Orban werkt elke Europese steun aan Oekraïne tegen. Gelukkig staat hij vooralsnog geïsoleerd en gaat de steun aan Oekraïne onverminderd door. Maar ook Geert Wilders heeft al aangekondigd Oekraïne niet langer te zullen steunen. En in Frankrijk staat Marine Le Pen op kop in de peilingen. Dat is verontrustend, in het bijzonder met het oog op de presidentsverkiezingen in 2027. Maar ook in eigen land blijven zowel het VB als PVDA in het parlement met dubbele tong spreken als het over Poetin gaat!

Het politieke centrum heeft bij de komende Europese – maar ook nationale – verkiezingen alle steun nodig om de komende jaren te investeren in meer Europese defensie. Er valt geen tijd te verliezen, dat is na de uitspraken van Trump en de Republikeinse partij nu voor heel Europa zonneklaar geworden.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer