?https://bit.ly/3qnACFG

Strijd tegen fake news moet op een structurele manier gevoerd worden

De SP.a stelt voor om als parlementsleden zelf te gaan controleren of de collega’s geen fake news verspreiden. De ernstige problematiek van fake news verdient een ernstig antwoord, en geen losse flodders zoals dit. Het juridisch advies van de diensten van het parlement maakt er dan ook brandhout van. Het meest problematische punt is natuurlijk dat politici zelf bepalen wat fake is op basis van een meerderheid in het parlement. Dan begeven we ons op een hellend vlak waar we ons beter niet aan wagen.

Dat neemt niet weg dat Trumpiaanse fake news shows waarin ook sommige Vlaamse politici zich specialiseren een probleem vormen, in het bijzonder door de wijde verspreiding ervan via sociale media. De Nederlandse televisiepresentator Arjen Lubach noemt sociale media tegenwoordig een ‘fabeltjesfuik’. Wie op google intypt ‘Is een vaccin wel veilig?’ wordt haast sneller doorverwezen naar een filmpje met complottheorieën dan naar een wetenschappelijke analyse.

Hoe pakken we fake news dan wel aan? In Vlaanderen wil Minister Dalle feiten onafhankelijk laten checken door universiteiten. Op Europees vlak moet ook eens goed gekeken worden naar regelgeving over de algoritmes waarmee zoekmachines onwaarheden de wereld rondpompen. Persoonlijk is het mijn overtuiging dat ook een brede opleiding – ‘humaniora’ – belangrijk is om de komende generatie op te leiden tot goed geïnformeerde, kritische burgers die zélf het onderscheid kunnen maken tussen wat waar en vals is, zowel op sociale media als daarbuiten!

Er is ook hoopvol nieuws in de strijd tegen fake news. Onderzoek geeft aan dat het geloof van de Vlamingen in de wetenschap sinds de coronacrisis is toegenomen. En populisten die zich aan de kant schaarden van complotdenkers en anti-vaxxers zoals Thierry Baudet in Nederland hebben hun steun bij de publieke opinie de voorbije maanden compleet zien wegsmelten.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer