3 X 3 belangrijke letters: BAM-BHV-CDS

België is helemaal geen ‘Griekenland aan de Noordzee’, maar dat betekent niet dat België sowieso buiten schot blijft.

België en Griekenland torsen elk een overheidsschuld van boven de 100% BBP. Dat betekent dat elk procent extra rente gelijk staat met maar liefst 1% BBP (3 miljard euro).

De financiële markten twijfelen of de Griekse overheid haar financiën terug op orde krijgt. Daarom betaalt Griekenland 3 % meer rente dan Duitsland (vaak vertaald in de zogenaamde CDS-spread). Dat is dus 3 % BBP die op een jaar tijd in renterook opgaat. Dat is een financiële (en economische)  strop.

De Griekse overheid moet daarom een besparing doorvoeren van 4% dit jaar en 3% volgend jaar. Het lijkt mij makkelijker de augiastal uit te kuisen dan de Griekse financiën te saneren.

En twee weken geleden gaven de financiële markten de Britse Pond een klap toen uit peilingen bleek dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op een ‘hung parliament’. Noch Labour noch de Conservatieven zouden een volstrekte meerderheid behalen. De financiële markten vrezen dat de politieke malaise die daaruit zou voorvloeien de broodnodige structurele hervormingen in het gedrang brengt.

En hoe gaan de financiële markten reageren als in ons land de Gordiaanse knopen BAM en BHV niet opgelost raken, en dus een regeringscrisis en ongrondwettige verkiezingen dreigen?

Hoe gaan de financiële markten reageren als ze ten volle beseffen dat de volgende federale regering hoogstwaarschijnlijk een tripartite wordt? Met zo’n spagaat worden structurele socio-economische hervormingen gegarandeerd vier jaar uitgesteld, en de vereiste besparing van 4% BBP (over vier jaar tijd) wordt politiek onhaalbaar.

Vrijdag toonden alle Belgische regeringen samen de wil om de overstap te maken van ‘crisis naar groei’. Een interessant initiatief, maar als bijlage gaat een ‘Griekse’ kalender.

Dat is onhoudbaar.

De politiek en de sociale partners hebben geen tijd meer te verliezen om de broodnodige hervormingen daadwerkelijk aan te vatten. Zoniet, zullen de financiële markten op termijn de druk opvoeren. Aan een onzacht prijsje. Er dreigt een hedendaagse remake van de druk op de Belgische Frank zoals we die begin jaren ‘80 en ’90 meemaakten.

Het IMF zullen we nooit nodig hebben, maar een procent extra rente op 100% BBP overheidsschuld is al meer dan we aankunnen in tijden van vergrijzing.

De huidige onmacht tot hervormen betalen we binnenkort cash.

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer