100 miljoen extra voor de Vlaamse energietransitie

Vlaanderen ontvangt ruim 100 miljoen euro extra om te investeren in de Vlaamse energietransitie. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (cd&v) aan minister-president Jan Jambon vandaag in de commissie Financiën. De extra middelen komen uit het Brexit Adjustment Reserve (BAR). Vlaanderen krijgt nu groen licht van Europa om 100 miljoen te verschuiven naar REPowerEU, waardoor de middelen in dit fonds verhogen naar 208.027.287 euro.  

De energietransitie is een belangrijke uitdaging. Het is dan ook positief dat we onderbenutte middelen vanuit het Europese Brexit-fonds alsnog zinvol kunnen inzetten. Hierdoor krijgen we quasi een verdubbeling van de middelen om de Vlaamse energie-uitdaging aan te pakken,” aldus Van Rompuy.    

REPowerEU   

Om de Europese energieonafhankelijkheid te stimuleren, stelt de Europese Unie (EU) REPowerEU-middelen ter beschikking. Lidstaten kunnen via het fonds duurzame investeringen bekostigen. Voor België gaat het om een enveloppe van 281.716.188 euro. Volgens de afgesproken verdeelsleutel ontvangt Vlaanderen 38,02% of rekening houdende met operationele kosten 107.218.566 euro. Na goedkeuring vanuit Europa mag Vlaanderen dit bedrag met ruim 100 miljoen euro verhogen tot 208.027.287 euro.

Brexit Adjustment Reserve

Vanuit BAR had Vlaanderen recht op 244 miljoen Europese middelen. De middelen moesten aangewend worden om de negatieve gevolgen van de Brexit op te vangen. Het programma, waarop ondernemingen, organisaties en overheidsinstanties beroep kunnen doen, loopt nog tot eind 2023. Door verschillende drempels zoals de beperkte mogelijkheid om retroactieve kosten te vergoeden of de beperkingen voor directe steun werd op vandaag amper 42 miljoen euro besteed. “Het blijft ook belangrijk om de beschikbare BAR-middelen optimaal in te zetten. Flanders Investment & Trade en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) rollen daartoe een gerichte communicatiecampagne uit,” aldus Van Rompuy.   

Nog geen duidelijheid over de investeringsprojecten

Met de toestemming vanuit Europa is er meteen duidelijkheid over het budgettaire luik vanuit REPowerEU. Komende weken moet er verder gewerkt worden aan het inhoudelijke luik. De Unie verwacht daartoe een duidelijke en concrete oplijsting van de investeringsprojecten, alsook de noodzakelijke hervormingen om de energietransitie te bevorderen. De coördinerende staatssecretaris Dermine hoopt de Belgische oefening (inclusief de inbreng vanuit Vlaanderen) tegen eind deze maand af te ronden. 

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer