?VAN ROMPUY WIL DAT BEURSGENOTEERDE BEDRIJVEN KLIMAATUITSTOOT JAARLIJKS RAPPORTEREN

Peter Van Rompuy (CD&V) dient in de Senaat een resolutie in die beursgenoteerde ondernemingen moet verplichten om jaarlijks hun CO2-uitstoot en hun bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te rapporteren.

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs waar te maken, streeft de Europese Unie naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Naast de overheden stellen ook bedrijven klimaatplannen op om bij te dragen aan het klimaatakkoord van Parijs. Uit onderzoek van de ngo CDP Europe en het Amerikaanse adviesbureau Oliver Wyman naar de klimaatplannen van grote bedrijven, blijkt dat de emissiedoelen van 974? grote Europese bedrijven overeenkomen met een opwarming van 2,7 graden. Voor de gemeten Belgische bedrijven gaat het om 3,0 graden of het dubbele van wat het akkoord van Parijs beoogt. België bengelt daarmee onderaan de ranglijst van onderzochte EU-lidstaten.

Met zijn resolutie wil Peter Van Rompuy “de transparantie verhogen met betrekking tot de bijdrage van beursgenoteerde ondernemingen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nieuw-Zeeland worden multinationals reeds verplicht om te rapporteren over hun bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.” Verplichte klimaatrapportage zal volgens de CDV’er beursgenoteerde ondernemingen ertoe brengen om meer aandacht te hebben voor hun ecologische voetafdruk. Daarnaast vormt dit een belangrijke bron van informatie en transparantie voor investeerders en medewerkers.

“De impact van klimaatverandering zal immers steeds vaker ook een effect hebben op de waarde van de onderneming”, besluit Van Rompuy.

@Knack.be

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer