? Peter Van Rompuy (CD&V) wil EU-lidmaatschap in grondwet verankeren

Vlaams fractievoorzitter en senator Peter Van Rompuy (CD&V) wil het Belgische lidmaatschap van de Europese Unie (EU) in de grondwet verankeren. Daartoe dient hij in de Senaat een wetsvoorstel in.

“Er zijn de dreigende inval van Rusland in Oekraïne, de pijnlijke gevolgen van klimaatopwarming en de toenemende migratiedruk. Deze grensoverschrijdende uitdagingen kunnen we enkel samen aanpakken. Hier is het antwoord niet minder, maar net meer Europa”,   verduidelijkt Van Rompuy. 

“We moeten daarom te allen tijde vermijden dat er te lichtzinnig wordt omgesprongen met het lidmaatschap van de EU. In het Verenigd Koninkrijk blijft men immers worstelen met de pijnlijke gevolgen van de brexit en daar moeten alle burgers de economische gevolgen van dragen. Daarom stel ik voor om het Belgisch lidmaatschap van de EU in de grondwet te verankeren.”

Het verankeren van het EU-lidmaatschap in de grondwet zou tot gevolg hebben dat België de EU niet kan verlaten zonder een tweederdemeerderheid in het parlement. “En dus niet met 51,9 procent tegen 48,1 procent zoals bij het brexit-referendum”, vult de CD&V’er aan.

Het Laatste Nieuws

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer