?️ CD&V vraagt meer controles op buitenlandse webshops

Hoewel online shoppers vaker klagen over buitenlandse webshops, worden die beduidend minder gecontroleerd dan binnenlandse. Dat stelt Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy van CD&V maandag aan de kaak.

Van Rompuy leerde uit informatie van federaal staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker dat het meldpunt van de economische inspectie vorig jaar 10.637 klachten over buitenlandse webshops ontving, en 7.993 over binnenlandse. Daarnaast controleerde de inspectie op eigen initiatief 161 buitenlandse en 2.813 binnenlandse shops. 

Die controles blijken ook nodig. Sinds 2016 controleerden de inspecteurs 643 buitenlandse shops en in 55,52 procent van de gevallen resulteerde dat in een proces-verbaal van waarschuwing of een effectief proces-verbaal. Bij binnenlandse webshops werd bij 40,74 procent van de controles een inbreuk vastgesteld.

Volgens Van Rompuy is het aan de overheid om een gelijk speelveld tussen binnenlandse en buitenlandse spelers te garanderen en de consumenten te beschermen. “De reden dat het aantal controles op buitenlandse webshops achter blijft, ligt in het internationaal kader met bijhorende afspraken”, legt hij uit. “De economische inspectie kan immers niet rechtstreeks optreden bij webshops die in het buitenland gevestigd zijn. Gezien de trend van de afgelopen periode lijkt het evenwel noodzakelijk de afspraken hieromtrent te laten herbekijken.”

BELGA

Laat een reactie achter:

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Site Footer